VijestiLifestyle

Narodna meteorologija ili kako su naši stari prognozirali vrijeme

Svi su bar jednom čuli neku od izreka koje najavljuju promjenu vremena: ”Žarenje u zglobovima”; ”Komarci grizu ko ludi, bit će kiše”; ”Lastavice nisko lete, dolazi promjena vremena”; ”Mjesec u magli najavljuje pogoršanje”; ”Pauci brzo pletu mreže, bit će lijepo”… samo su neka od pučkih predviđanja koja se temelje na promjenama u prirodi, piše 24sata.


I koliko nam god takva opažanja mogu biti smiješna danas kad se većina zaključaka donosi na temelju znanstvenih spoznaja, meteorolozi napominju da svaka vremenska prognoza, i ‘narodna’ i stručna, počinje upravo tako – promatranjem lokalnih predznaka.

Tako su naši stari znali da se zračne mase uvijek kreću sa zapada prema istoku, i da nizak tlak zraka uvijek prethodi kišnom vremenu. Sve tajne predviđanja vremena u otkrivanju su trikova uz pomoć kojih primjećujemo promjenu zračnog tlaka.

Kad u tom svjetlu promatramo ponašanje životinja, postanemo svjesni koliko nam one zapravo govore i poručuju. Znamo da se uoči oluje životinje uznemire, ali to nije jedini način na koji reagiraju na vrijeme.

Prije kiše ptice utihnu

Jedna narodna izreka kaže da će, kad lastavica leti visoko, vrijeme biti dobro. Ako pak leti nisko, sprema se kiša. Razlog za takav njezin let su insekti kojima se hrani; naime, prije kiše poveća se vlažnost zraka zbog čega krila kukaca otežaju, pa lete niže nego obično.

Let ptica uistinu može biti znak promjene vremena, što se pojašnjava time da opadanje zračnog tlaka koji prethodi kiši izaziva neprijatan osjećaj u ušima ptica, pa one onda lete niže da bi ga izbjegle.

Neposredno prije kiše ptice utihnu, krave zalegnu i zbiju se u skupine, a mravi grade mravinjak strmih rubova. Mačke očistite svoje uši prije kiše, a pauci se spuštaju sa mreža. Što su žabe glasnije i psi više jedu travu, veće su šanse za kišu, a večernji let šišmiša upućuje na lijepo vrijeme (“šišmiš leti kasno – sutra vrijeme krasno”). Kad se ribe bacaju iz vode, dolazi kiša, primijetili su naši stari, a ako se pijetao ‘kupa u prašini’, stiže nam lijepo vrijeme.

Ako mravi izlaze iz zemlje, dolazi nevrijeme. Mačka će se lizati kad dolazi lijepo vrijeme, jer se u njenom krznu stvorio električni naboj koji vlažnim jezikom ‘uzemljuje’, a kad je vlažno i prijeti kiša, taj elektricitet nestaje sam od sebe.

Vjetar je također važan pokazatelj vremena, čiji smjer možete odrediti ako ovlažite prst i podignete ga iznad glave. Vjetar s istoka donosi promjenu vremena, a svaki jači vjetar upozorava na potencijalni dolazak oluje.

Narod također zna da će se dobro vrijeme zadržati ako opažamo da se ujutro i navečer dim iz dimnjaka diže uvis, ako je noću i u zoru vidljiva rosa, pri izlasku i zalasku sunca vidi se deformacija, ako se opažaju se zlatne i ružičaste nijanse večernjeg rumenila, ako se vidi mutnoća na horizontu, ako Sunce zalazi za čisti horizont, zvijezde pri svjetlucanju imaju zelenkastu boju.

S druge pak strane sijevanje na zapadu, kada je nebo pretežno vedro, prijeti nevremenom, a u toplo doba godine neverom; sijevanje na istoku beznačajno je za vrijeme koje slijedi. Ako poslije prestanka nevere zapuše makar i lagan vjetar s jugoistoka ili istoka, ili se osjeća sparina, to je predznak za još koju neveru, ako ne istog dana, a ono idućeg. Sparina tijekom noći, u ljetno doba, predznak je nevere za sutradan.

Jutarnja oluja nagovještava za sobom i druge oluje tijekom popodneva. Ako se popodne makar jednom pojavi oluja, sutradan je najvjerojatnije neće biti. Zimi i noću u bilo koje doba godine nema pravih oluja.

Meteorolozi znaju da prije tople fronte, tj. kišovitog vremena i svježeg vjetra, atmosferski tlak postupno pada, pojavljuju se visoki oblaci bez sjene, povećava se vidljivost i akustičnosti atmosfere, dim iz dimnjaka uvija se prema dolje, javlja se ‘halo’ pojava malog polumjera oko Sunca i Mjeseca; jako svjetlucanje zvijezda, jutarnje rumenilo ima izrazito crvenu boju, ljeti su noći i jutra bez rose, Sunce zalazi za guste oblake.

Prije hladne fronte, kiše, vjetra, a potom, vjerojatno, i nevremena, te oluje javlja se nagli pad tlaka zraka, oblak vertikalnog razvitka i oblika leće, promjenjiv vjetar, smetnje u radioprijemu, u moru se čuje karakterističan šum na onoj strani iz koje se približava nevrijeme ili iznenadna oluja.

Više na 24sata

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close