ZnanostVijestiZdravlje

Napokon objašnjeno zašto muškarci češće i ozbiljnije obolijevaju od Covida

PUNO JE TEORIJA

Sve je više dokaza koji ukazuju na to da je muška populacija u puno većem riziku od toga da razvije ozbiljnije simptome zaraze koronavirusom od žena, kao i da postoji veća vjerojatnost da od posljedica Covida i preminu. Odgovor bi mogao ležati upravo u spolnim hormonima, piše IFL Science.


Otkako je krenula pandemija znanstvenici su primijetili da su muškarci u većem riziku od zaraze što je bilo objašnjavano raznoraznim čimbenicima, od onih bioloških do onih bihevioralnih.

Primjerice, prijašnja nagađanja ponudila su objašnjenje da je uzrok ovakvom trendu činjenica da su muškarci češće puše od žena. Ipak, najnoviji podaci pokazuju da bi spolni hormoni mogli biti jedan od ključnih čimbenika za ovu pojavu.

Nalazi nove studije tvrde da bi ženski reproduktivni hormoni, estrogen i progesteron, mogli imati zaštitnu ulogu protiv Covida-19 i to zbog njihovih protuupalnih svojstava i učinaka koje ti steroidni hormoni imaju na imunološki sustav. Znanstvenici poručuju da bi ovo moglo pojasniti i zašto su trudnice koje obole od Covida umiru rjeđe nego u slučaju nekih drugih infekcija.

Trudnice imaju veću zaštitu

Ova teorija počela se razvijati kada je izvanredni profesor psihijatrije na američkom Sveučilištu Illinois primijetio značajan porast broja trudnica koji nisu imale simptome zaraze tijekom trudnoće, ali su se oni naglo pogoršali nakon poroda.

S obzirom na to da porod rezultira naglim opadanjem reproduktivnih steroidnih hormona, među kojima je i progesteron, Pinna je odlučio istražiti mogućnost da upravo oni djeluju kao zaštita od Covida-19.

Hormoni koji podupiru trudnoću, poput progesterona, i do 100 puta su koncentriraniji u trećem tromjesečju trudnoće. Progesteron, ako i drugi spolni steroidi, imaju značajne protuupalne funkcije i sudjeluju u resetiranju imunološkog sustava”, pojasnio je Pinna.

Mogućnosti liječenja hormonima

Hormoni poput progesterona i estrogena pomažu imunološkim stanicama i potiču proizvodnju antitijela što je ujedno i razlog zašto muškarci i žene različito reagiraju na velik broj virusnih infekcija poput gripe, SARS-a i MERS-a.

Osim pozitivnog utjecaja na imunološki sustav, nova studija iznijela je dokaze i da reproduktivni hormoni utječu na obnovu stanica pluća nakon virusne infekcije te potiču obnovu receptora ACE2, glavne “rupe” putem koje novi koronavirus dospije u stanice domaćina.

Pinna zaključuje svoju studiju uz napomenu da su u tijeku klinička ispitivanja kako bi se utvrdilo može li se kod težih slučajeva zaraze Covidom-19 liječiti muškarce i žene u menopauzi pomoću progesterona i estrogena.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close