EkoTech

NAPOKON I SLUŽBENO Svi ćemo imati isti punjač!

U Bruxellesu je 30. siječnja na plenarnom zasjedanju izglasana Rezolucija o jedinstvenom punjaču za mobilnu radijsku opremu, piše 24 sata.


Epilog je to borbe koja u Bruxellesu traje već punih deset godina, a intenzivirala se s novim sazivom Europskog parlamenta koji je pokazao odlučnost u svom zahtjevu za žurnom standardizacijom punjača.

Rezoluciju je potpisalo dvadesetak zastupnika iz svih važnijih grupacija, a među njima je i Tomislav Sokol kao jedini od hrvatskih članova nadležnog Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača.

Procjenjuje se kako na tržištima država članica EU postoji više od 500 milijuna pametnih telefona, tableta i sličnih uređaja koje je, prije nego što je Europska komisija započela s dobrovoljnim procesom ujednačavanja, punilo tridesetak vrsta različitih punjača.

Samo na račun toga u Europi se godišnje generiralo više od 51.000 tona elektroničkog otpada.

Budući da se s godinama povećava broj, ali i brzina mijenjanja različitih uređaja po korisniku, jedinstveni punjač važan je korak i prema ostvarivanju ambicioznih ciljeva zelene ekonomije i kružnog gospodarstva.

Otkrivajući razloge zašto je svojim potpisom podržao Rezoluciju, Tomislav Sokol je istaknuo kako je vrijeme pokazalo da se proizvođači ne žele dobrovoljno dogovoriti oko uspostavljanja jedinstvenog punjača i da je došao trenutak za rezolutnije odluke Europske komisije.

Proizvođači su se dugo opirali uspostavi jedinstvenog punjača, ali riječ je o logičnom koraku i vrijeme je da ih prisilimo na to. To je za njih maleni korak koji će smanjiti velike frustracije, ali i troškove potrošača. Još važnije, jedinstveni punjač će smanjiti nepotrebno zagađenje okoliša – rekao je Sokol, istaknuvši kako je elektroničkog otpada svakim danom sve više i da EU što hitnije krenuti u odlučniju regulatornu borbu za rješavanjem tog problema.

Rezolucija također ističe potencijalne koristi od upotrebe tehnologije bežičnog punjenja i poziva na njihovu interoperabilnost s različitom mobilnom radijskom opremom. Upravo se na takvu opremu ljudi danas u potpunosti oslanjanju u svakodnevnim situacijama, a provođenje ovih mjera bi osiguralo lakše punjenje uređaja u hitnim situacijama, prilikom putovanja, plaćanja, kao i lakši pristup drugim neophodnim uslugama.

Donosi 24 sata.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close