VijestiZdravlje

Namirnice koje ne trebamo držati u hladnjaku

Namirnice poput mesa ili jaja obavezno moramo čuvati u hladnjaku, ali nekim drugim namirnicama niske temperature samo će nanijeti štetu. Provjerite što se nalazi na popisu stvari koje ne trebamo stavljati u hladnjak, ali mnogi od nas ipak to rade


1. Med
Čuvajte ga dobro zatvorenog na suhom mjestu. Optimalna temperatura za med je između 17 i 19 stupnjeva Celzija, ali neće se pokvariti ako je na temperaturi višoj ili nižoj od preporučene. Dobar med s vremenom će se kristalizirati, a hladnjak ubrzava taj proces.

2. Kava
Često možete čuti savjet da se kava može držati u hladnjaku, ali ako želite da ima najbolji okus držite je na sobnoj temperaturi na suhom i tamnom mjestu. Velika količina vlage u hladnjaku ne odgovara kavi.

3. Kruh
Mnogi misle da će držanjem kruha u hladnjaku sačuvati njegovu svježinu, ali on na niskim temperaturama gubi svoj okus i postaje “ustajao”.

4. Tropsko voće
Banane, avokado, ananas, kivi, papaja, mango… Tropsko voće nemojte držati u hladnjaku jer mu niske temperature ne odgovaraju – ono prirodno raste na visokim temperaturama. Zbog toga ga držite na sobnoj temperaturi jer će ona omogućiti nastavak dozrijevanja, a hladnjak će ga zaustaviti.

5. Dinja i lubenica
Čuvanjem dinje i lubenice u hladnjaku utjecat ćete na njihov okus i uništiti vrijedne antioksidanse koji se nalaze u njima.

6. Luk i češnjak
Ove dvije namirnice ne vole hladnjak jer zbog visoke vlage postaju mekane i ‘gumene’, počnu klijati i mogu se upljesniviti. Mnogi polovice neiskorištenog luka ili češnjaka iz navike stavljaju u hladnjak, ali radije ih stavite na suho i tamno mjesto.

Više na zadovoljna.dnevnik.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close