Zdravlje

Namirnice koje nas griju i one koje nas hlade

Alkohol, gazirani i zaslađeni napitci pojačavaju dehidraciju i na taj način onemogućavaju dobro hlađenje tijela, pa ih u vrelim danima izbjegavajte bez obzira koliko ih volite.


Hrana uvelike utječe na osjećaj vrućine ili hladnoće, što u ovim vrelim danima nikako nije zanemariv podatak – ako jedete uglavnom voće i povrće, pijete limunadu, pića od limete ili čaj od mente, to će vas sve učinkovito rashladiti.

S druge strane, alkohol, kofein i masna hrana zagrijat će organizam, pa će vam biti još gore nego prije obroka.

Uz to, povrće i voće puno je vode koja će dodatno ohladiti organizam, bogato je kalijem koji inače gubimo znojenjem, a vitamini, minerali i antioksidansi kao beta karoten (mrkva) i likopen (rajčice) uz sve još i dodatno štite od štetnog djelovanja sunca.

Hladi nas i hrana od žitarica tipa prosa, ječma, kus kusa ili bulgura koje treba skuhati s malo maslinovog ulja i soli pa poslužiti kao prilog, a ako dodamo i jogurt, odličan izvor dobrih bakterija, bit ćemo zaštićeni od ljetnih infekcija, osvježeni i rashlađeni.

S druge strane, alkohol, gazirani i zaslađeni napitci pojačavaju dehidraciju i na taj način onemogućavaju dobro hlađenje tijela, pa ih u vrelim danima izbjegavajte bez obzira koliko ih volite.

Gotovo jednak učinak imaju masni i zreli sirevi – puni su masti i soli koje također sprječavaju hlađenje organizma, a kofein kao prirodni diuretik isušuje tijelo i ubrzava metabolizam, što će samo pojačati zagrijavanje organizma.


Tekst: metro-portal

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close