Zdravlje

Namirnice koje nas griju i one koje nas hlade

Alkohol, gazirani i zaslađeni napitci pojačavaju dehidraciju i na taj način onemogućavaju dobro hlađenje tijela, pa ih u vrelim danima izbjegavajte bez obzira koliko ih volite.


Hrana uvelike utječe na osjećaj vrućine ili hladnoće, što u ovim vrelim danima nikako nije zanemariv podatak – ako jedete uglavnom voće i povrće, pijete limunadu, pića od limete ili čaj od mente, to će vas sve učinkovito rashladiti.

S druge strane, alkohol, kofein i masna hrana zagrijat će organizam, pa će vam biti još gore nego prije obroka.

Uz to, povrće i voće puno je vode koja će dodatno ohladiti organizam, bogato je kalijem koji inače gubimo znojenjem, a vitamini, minerali i antioksidansi kao beta karoten (mrkva) i likopen (rajčice) uz sve još i dodatno štite od štetnog djelovanja sunca.

Hladi nas i hrana od žitarica tipa prosa, ječma, kus kusa ili bulgura koje treba skuhati s malo maslinovog ulja i soli pa poslužiti kao prilog, a ako dodamo i jogurt, odličan izvor dobrih bakterija, bit ćemo zaštićeni od ljetnih infekcija, osvježeni i rashlađeni.

S druge strane, alkohol, gazirani i zaslađeni napitci pojačavaju dehidraciju i na taj način onemogućavaju dobro hlađenje tijela, pa ih u vrelim danima izbjegavajte bez obzira koliko ih volite.

Gotovo jednak učinak imaju masni i zreli sirevi – puni su masti i soli koje također sprječavaju hlađenje organizma, a kofein kao prirodni diuretik isušuje tijelo i ubrzava metabolizam, što će samo pojačati zagrijavanje organizma.


Tekst: metro-portal

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close