Zdravlje

Namirnica koja najbolje uklanja pesticide s voća i povrća

Sastojak koji sve domaćice imaju u svojem domaćinstvu, natrijev-bikarbonat ili soda bikarbona ima mnogo primjena, a američki znanstvenici istraživanjem su utvrdili da je njezina upotreba u ispiranju pesticida s voća djelotvornija od obične vode.


Rezultate istraživanja objavili su u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, prenosi Newsweek.

Znanstvenici otprije upozoravaju da voće apsorbira pesticide i da ih je s površine moguće isprati sodom bikarbonom, ali nitko dosad nije izmjerio koliko su duboko u voće pesticidi prodrli i u kojoj mjeri ih soda bikarbona može ukloniti.

Prvi smo se posvetili proučavanju da bismo ustanovili koliko su duboko u voćku pesticidi prodrli i u kojoj ih je mjeri moguće isprati, rekla je Lili He, znanstvenica na Sveučilištu Massachusetts i jedna od glavnih autorica studije, dodavši da su ona i kolege u eksperimentima koristili organske jabuke te dvije kemikalije koje se često upotrebljavaju u tretiranju voća u SAD-u. Piše zadovoljna.dnevnik.hr

Više na zadovoljna.dnevnik.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close