KolumneModerna tradicija

Nakurnjak – zimski čuvar muškog ponosa

Jučer sam doživjela povratak u djetinjstvo. Konačno sam nakon dugo vremena dan provela sanjkajući se i uživajući na snijegu sa svojim prijateljima. Nakon što se smo se dobro izmorili radeći prvo stazu pa zatim spuštajući se niz nju na razne načine u kuću smo se vratili mokri i promrzli. Svi smo se fino presvukli i druženje nastavili uz roštilj i vatricu. Razmišljajući danas o tome svemu misli su mi malo odlutale na nešto vrlo interesantno. Naime, lako je bilo nama jučer smočiti se od glave do pete na snijegu i samo se jednostavno presvući kad postoji toliko odjeće danas koja nas štiti i od hladnoće i od vode, a osim toga svi imamo toliko odjeće da se možemo stalno i presvlačiti neovisno o tome jesmo li žena ili muškarac.
No znate li kako su se naši stari nekoć štitili od hladnoće, točnije, znate li kako su to radili muškarci?
Pričala sam već nekoliko puta o odjevnim predmetima naših starih, ali postoji nešto što su naši Ličani u davnim vremenima nosili upravo zimi. Naime, tada nisu postojale kratke gaće, a muškarci su nosili tkane hlače kroz čije je nogavice puhalo pa su se tako brižne Ličanke dosjetile kako da zaštite „ponos“ svog muškarca pa su im plele nakurnjake. Nakurnjak je tako postao sastavni odjevni predmet kod muškaraca zimi. Iako se radi o odjeći za muško spolovilo, žene su se trudile svojim muževima isplesti što ljepše nakurnjake. Nakurnjak je tako znao biti sastavni dio miraza. U hladnim zimskim danima na visokim minusima muškarci su radili vani često i po cijele dane i događalo se da se zbog velikih hladnoća razbole pa ostanu impotentni što je za obitelj i opstanak ognjišta bio jako veliki problem.
Danas se, naravno, nakurnjaci ne koriste, no pletenje nakurnjaka i danas je u Lici aktualno jer on predstavlja autohtoni lički suvenir. Postoji nekoliko udruga koje njeguju stare običaje pa se između ostalog bave i proizvodnjom odnosno pletenjem nakurnjaka. Najčešći kupci su upravo djevojke i žene koje to kupuju svojim momcima ili muževima iz fore. Muškarci (ko’muškarci) uvijek komentiraju dimenzije i veličine te podbadaju jedan drugog kako im uvijek treba veći od ponuđenog. Bilo kako bilo, nakurnjaci žive i danas, a priča o njima kod svakoga izazove osmijeh na licu, a i ne kaže se bez veze da su Ličanke oduvijek bile snalažljive.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: Udruga Gačanka

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close