LifestyleScena

NAKURNJAK: Čuvar muškog ponosa kao zanimljiv lički suvenir

Stotinama godina u hladnim zimskim danima lički muškarci su nosili jedan neobični odjevni predmet ispleten od vune – tzv. nakurnjak.


Rekonstruirajući narodne nošnje Gacke i Like članice udruge Gačanka  napravile su i nekoliko oglednih primjeraka  nakurnjaka  po pričanju starih stanovnica Gacke. Njegovom pojavom u medijima krenuo je sve veći interes javnosti za njegovim postojanjem i načinom korištenja što je članice udruge dovelo u situaciju da se sve više posvete  njegovoj proizvodnji  pa ga se tako danas može pronaći i u ponekim suvenirnicama i mnogim domovima Lijepe naše.

U želji da doznamo više o ovom zanimljivom odjevnom predmetu, predsjednicu udruge Gačanka gospođu Dragicu Rogić zamolili smo da nam odgovori na nekoliko pitanja o “čuvaru muškog ponosa”.

Što je to nakurnjak, čemu je služio i u kakvim se prilikama nosio?

“Nakurnjak u Lici je prije svega dio muške narodne nošnje  koji se danas uglavnom proizvodi kao suvenir. Nekada se nakurnjak  nosio kao obavezni odjevni predmet kod muškaraca za vrijeme jakih zima. Kako su  tada muške gaće i hlače bile izrađene od grubog  tkanog platna i sukna ličke žene su se dosjetile kako sačuvati zdravlje kod svojih sinova i muževa i plele su upravo nakurnjake od fine janjeće predene vune koje bi onda oni nosili prilikom dužeg izbivanja od kuće.

No nakurnjak nije samo poznat u Lici poznato je da su ga nosili i Austro Ugarski vojnici konjanici za vrijeme jakih zima. Dolaskom modernijih vremena i narodne nošnje su se zapostavljale pa su tako i nakurnjaci ostali skoro zaboravljeni.”

Tko je pleo nakurnjake, kako su se određivale mjere i kakvi su bili narodni običaji oko ovog predmeta?

“Jasno je zašto se o njemu nije puno pričalo kada se ionako pleo u tajnosti i daleko od očiju mladih djevojaka jer bilo je sramota pokazati ga kćeri iako su ga mnoge donosile u miraz prilikom udaje. Plele su ga uglavnom majke ili bake i spremale u škrinje sa ostalim predmetima koje bi kćeri nosile prilikom udaje a mjere su se znale odoka. Nije smetalo ako je i malo veći upleten.”

Kako posjetitelji sajmova reagiraju na nakurnjake koje izlažu članice Udruge Gačanka?

“Članice udruge Gačanka  pletu ga i predstavljaju sa ostalim svojim proizvodima na svim etno sajmovima na koje odlaze i uvijek su primjećeni, često puta završe i kao poklon za određene osobe.  Ponekad se dogodi da poneki muškarci negoduju zbog mjere no Gačanke spretno odgovore na svako  njihovo pitanje. No reakcije žena su suprotne njihovim, jednima su mali drugima su taman pa se vi sada snađite, ali uglavnom svima izazivaju pažnju i vesele reakcije što je u današnjem ubrzanom i hirovitom tempu života baš potrebno.”

“Gačanke će i dalje plesti nakurnjake onako kako su to plele naše bake po najstarijim uzorcima jer sačuvati našu tradiciju važno je i za naše postojanje”, poručila je za kraj naša sugovornica Dragica Rogić iz Gačanke.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: Udruga Gačanka

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close