Lifestyle

Nakon pomrčine Sunca slijedi…

Nakon pomrčina Sunca provjerite koji nas kozmički događaji na našem nebu očekuju u 2015. godini.


Tisuće promatrača neba koji su pohrlili vidjeti pomrčinu Sunca, sada se pripremaju za sljedeći veliki nebeski događaj – krvavi Mjesec.

Izgleda da će potpuna pomrčina Mjeseca predviđa za kraj ove godine biti sljedeći veliki astronomski fenomen, piše Vhronicle.

Ovdje su i neki drugi kozmički događaji koji će pogoditi naše nebo tijekom narednih 12 mjeseci:

• 13-18 travnja – Međunarodni tjedan tamnog neba – ljudi diljem svijeta obilježit će tako da će izgasiti sva svoja svjetla kako bi promatrali noćno nebo bez svjetlosnog zagađenja.

• 21. i 22. travnja – Lyrids kiša meteora je svrstana u “prosječnu” kišu. Obično je to oko 20 meteora po satu i to kad je ova meteorska kiša na vrhuncu. Ti meteori mogu proizvesti staze svijetlosne prašine koje traju po nekoliko sekundi. Najbolje ih je promatrati na tamnom mjestu nakon ponoći.

• 5. i 6. svibnja – Kiša meteora Eta Aquarids u stanju je imati i do 60 meteora na sat. Veći dio te aktivnosti vidljiv je u južnoj hemisferi.

• 23. svibnja – spektakl na nebu pod nazivom Saturn u opoziciji. Prstenasti planet će biti na najbližoj udaljenosti od Zemlje i njegovo lice će u potpunosti biti osvijetljeno suncem. Saturn će tada biti svjetliji nego u bilo koje drugo doba godine, a bit će vidljiv tijekom cijele noći. Srednji ili veću teleskop će vam omogućiti da vidite prstene ovog planeta i neke od njegovih najsjajnijih mjeseca.

• 12. i 13. kolovoz – Kiša meteora Perzeida ili u Hrvatskoj popularno nazvane “Suze sv. Lovre”. Ovaj fenomen traje od 17. srpnja do 24 kolovoza, ali vrhunac je 12. i 13. kolovoza. Tada pada od 50 do 100 meteora po satu na tamnom nebu.

• 1 rujna – Neptun će biti u opoziciji. Plavi planet će biti na najbližoj udaljenosti od Zemlje te će biti vidljiv tijekom cijele noći. Međutim, zbog velike udaljenosti od Zemlje, on će se pojaviti samo kao malena plava točku (osim ako nemate vrlo snažan teleskop).

• 28. rujna – Potpuna pomrčina Mjeseca. To se događa kada zemlja dođe između Sunca i Mjeseca. To znači da će Zemlja zaustavi sunčeve zrake koje dosežu mjesec. Tijekom ove vrste pomrčine, Mjesec će postupno tamniti, a onda će se obojiti krvavocrvenom bojom. Ovu pomrčinu Mjeseca možete pratiti s s golim okom i s teleskopom.

• 20. listopada – Meteorska kiša Orionida koja će vrhunac imati dana 20. listopada. Može se vidjeti i do 20 meteora po satu.

• 28. listopada – Tri rijetka planeta zajedno će biti vidljiva. Planeti Venera, Mars i Jupiter će na nebu formirati čvrsti trokut u ranim jutarnjim satima. Pogledajte ovu pojavu na istoku neposredno prije izlaska sunca.

• 16. i 17. studenog – U meteorskoj kiši Leonida može se nabrojati do 20 meteora po satu. Meteori izgledaju kao da izlaze iz zviježđa Lava.

• 13-23 prosinac – Mjesec prosinac je dobar za gledanje meteora s Geminidi meteorima koji dolaze oko 13. i 14. prosinca i 14. te metora Ursida koji vrhunac imaju 22. i 23. prosinca.


 

Izvor: Danas.hr

 

 Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close