Nacionalna

Nakon objave računa, peticijom traže da saborski zastupnici plaćaju porez na ručak

Zagrepčanin Marko Ferek pokrenuo je peticiju za uvođenje poreza na ugostiteljske usluge u hrvatskom Saboru nakon što se i sam uvjerio koliko su niske cijene u saborskoj kantini i kafiću.


Podsjetimo, on je nedavno na poziv jednog prijatelja, inače saborskog zastupnika, posjetio Sabor, a njih su dvojica potom otišla na ručak u saborsku kantinu. Iako je znao da su cijene ondje poprilično niske, šokirao se kada je vidio račun ručka za njih dvojicu. Dva glavna jela s prilogom, jednu juhu i dvije salate te jedan sok platio je tek 48 kuna. Račun je objavio na Facebooku, a ubrzo je postao viralan.

Cilj peticije, koju je pokrenuo nakon toga, je smanjiti rasipništvo zastupnika – tako da kada za vrijeme svog radnog vremena idu kupiti ručak, kavu ili sok – plate porez, kao i svaki građanin ove države.

”Službenim tumačenjem Zakona, jasno je da restoran u Saboru i ostale ugostiteljske usluge ne podliježu fiskalizaciji, jednako kao udruge, zadruge i srodna udruženja; ukoliko je pružanje ugostiteljskih usluga organizirano interno i samo za službenike tog državnog tijela, tj. članova organizacije. Ipak, jeli taj Zakon pravedan i šalje li ispravnu političku poruku?

Kada je u pitanju društveni kapital, Hrvatska je na 109-om mjestu, od 149 zemalja. Industrija, obrazovanje, infrastruktura, poticanje poduzetništva i ostale grane nužne za održivo “poslovanje” države su među posljednjima u Europi i svijetu, prema dobiti i napretku. U isto vrijeme, visoki dužnosnici, što uključuje i Saborske zastupnike imaju privilegije koje nemaju mnogi dužnosnici daleko razvijenijih zemalja.

Mjesečna plaća daleko veća od prosjeka hrvatskog građanina + zajednički paušal, naknada troškova prijevoza, službeni stanovi, naknada režijskih troškova, naknada korištenja privatnog automobila za službena putovanja, dnevnica za službena putovanja u zemlji – samo su neke od njihovih privilegija”, samo su neke od zastupničkih privilegija.

U 2019. godini, zastupnici su potrošili čak 8.614.274,80 kuna.

Ferek ističe kako mnoge daleko bogatije zemlje štede upravo na ovakvim izdavanjima i taj iznos koriste za unaprjeđenje poduzetništva, obrazovanja, zdravstva i ostalih sektora presudnih od važnosti za kvalitetu života građana određene države.

”Još od 2014.godine traje rasprava o Saborskom restoranu, a praktički od nastanka Hrvatske traje rasprava zašto naši visoki dužnosnici imaju pravo i moć koristiti sve ove povlastice na štetu države i svakog građana. Ovom peticijom želi se skrenuti pozornost na njihove brojne privilegije, često nerazumljive “običnim građanima” i štetne za sveopće funkcioniranje države.

Između ostaloga, to je jedan od direktnih utjecaja na samu kvalitetu života tog “običnog građanina”, u svim sektorima. Ovom peticijom želimo iznijeti mišljenje građana koji, u konačnici, i financiraju cijeli ovaj cirkus”, zaključuje Ferek.

Ako se slažete s njim, peticiju možete potpisati OVDJE.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Marko Ferek/Vijesti.hr

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close