LifestyleIzdvojeno

Nakon obilnih oborina koje su srušile rekorde očekuje nas sunčano vrijeme

Kakav ulazak u jesen, doduše pet dana prerano. Nakon ekstremno sušnog perioda stigla je meteorološki snažna i ekstremna kišna epizoda.


Od srijede ujutro do jučer ujutro na meteorološkim postajama u Gorskom kotaru palo je između 150 do 300 litara po četvornom metru, najviše upravo od petka ujutro do subote ujutro, pritom su srušeni su i dnevni i mjesečni rekordi oborine, koji će službeno biti tek potvrđeni. Obilna oborina nije izostala ni u ostatku kopnenih predjela, koje suha zemlja nažalost nije stigla ni mogla tako naglo upiti.

Srećom, kišnoj epizodi danas je kraj. Ciklona će odmaknuti na jugoistok, a sa zapada jačati anticiklona. Sa stražnje strane ciklona je povukla osjetno hladniji zrak. Zabijelio se je zato i Zavižan, nešto ranije nego prethodnih godina. No, snijega u nizinama neće biti još tako skoro.

U NASTAVKU DANA:

Nakon jutra bez oborina, uz maglu i vrlo hladno jutro na kopnu, uz slabiji vjetar, u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj drugi dio dana bit će sunčan uz nešto povećane naoblake i uz malu mogućnost za poneku kap kiše uz granicu sa Slovenijom. Bit će zato i malo toplije nego jučer, uz maksimalnu temperaturu oko 19 °C.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu također popodne sunčano, uz malo oblaka. Puhat će slab do umjeren zapadnjak, pa će se uz najviše temperature oko 18 °C činiti svježe.

U Dalmaciji i njezinoj unutrašnjosti poslijepodne očekujete na sjeveru poneki pljusak, dok će na jugu biti obilje sunčanog vjetra. Puhat će jugozapadnjak, a u južnoj Dalmaciji umjeren sjeverozapadnjak. Uz temperature oko 23 °C, malo svježije.

Mirnije i sunčanije, ali na sjevernom Jadranu i u gorju ne posve stabilno. Računajte na poneki pljusak ili malo kiše u gorju, rijetko i u podvelebitskom primorju. Drugdje ostaje uglavnom suho, bez oborina. Uz jugozapadnjak, bit će toplije nego jučer, oko 21 °C na moru, do 18 °C u gorju.

IZGLEDI VREMENA KOPNO/MORE

Prvi dio novog tjedna na kopnu, zbog dosta vlage u zraku, neće biti posve stabilan. U ponedjeljak se očekuju nešto jači pljuskovi i kiša, ali znatno manjih količina nego prethodnih dana. Ostatak tjedna suši i stabilniji uz ugodne dnevne temperature, ali svježa i sve hladnija jutra.

Na moru u ponedjeljak računajte na lokalno malo kiše, zatim ostatak većini radnog dijela tjedna sunčano i suho. U srijedu će zapuhati jaka bura, do četvrtka se proširiti duž cijele obale. Sve uz temperature primjerenije listopadu, a ne rujnu.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club, Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close