LifestyleIzdvojeno

Nakon Božića stiže prava zima: Evo kakvo nas vrijeme čeka u narednim danima…

PROGNOZA DORIANA RIBARIĆA

Ovogodišnji Božić, ne baš idealan uz promjenu vremena, no premještanje božićne ciklone preko naših krajeva povuklo je za sobom i osjetno hladniji zrak. Vikend tako, iako uz upozorenja, započinjemo znatno primjerenije dobu godine, tj. zimskije.


SV. STJEPAN

Ujutro i prijepodne još će biti čestih oborina na istoku, u Lici, a na jugu ponegdje i obilnih. Vrlo vjetrovito s jakim sjevercem te pod Velebitom orkanskom burom pa u gorju može biti vijavica i snježnih nanosa, osobito na području Dinarida. No mokrog snijeg će biti i u Slavoniji, a pahulja nošenih burom i uz samu Jadransku obalu. Osjetno hladnije, osim na krajnjem jugu uz još uvijek umjeren jugozapadni vjetar.

Poslijepodne u središnjim i sjeverozapadnim predjelima uglavnom bez oborina, oblaci sve tanji, a sa sjevera će se i raskidati. Puhat će i dalje umjeren, ponegdje jak sjeveroistočnjak s kojim će biti vrlo hladno, a do večer će biti i još hladnije.

Na istoku postupan prestanak kiše i susnježice. Skupit će se tanji snježni pokrivač tek u slavonskom gorju, no dekorativno je moguć i oko njega. Temperatura do najviše 3-4 °C, ali će se uz sjeverac činiti osjetno hladnije.

U Dalmaciji jačanje bure koja će se proširiti skroz do juga pa će i tamo osjetnije zahladiti, osobito navečer. Susnježica pa i snijeg mogući u zaobalju, osobito uz granicu s BIH, a navečer i u Konavlima. Kiša sve slabija i rjeđa, najupornija na jugu.

Na sjevernom Jadranu i okolnom gorju pretežno oblačno. U gorskom kotaru snijeg će prestajati, a nešto kasnije u Lici. Na moru kraća sunčana razdoblja, ali u podvelebitskom primorju pa čak i na kojem otoku može zalepršati pokoja pahulja nošena burom. Osjetno hladnije, posebno na vjetru.

IDUĆIH DANA NA KOPNU

U nedjelju smirivanje vremena, ali još hladnije. No, tlak će već početi padati, kao najava nove izražene južine početkom idućeg tjedna. Osjetno će zatopliti uz povremeno malo kiše, najčešće, ponegdje i obilne s ponedjeljka na utorak. Sam kraj godine čini se mirniji i hladniji.

IDUĆIH DANA NA MORU

Na moru u nedjelju djelomično razvedravanje, slabljenje bure i još malo zaostale kiše u Dalmaciji. No, novo naoblačenje kreće već od ponedjeljka poslijepodne s jakim i olujnim jugom, zatim oštrom pa i lebićadom. Bit će tu do srijede dva ili tri uistinu izražena oborinska vala, a pritom ne bi trebala iznenaditi ni sporadična grmljavina. Temperatura u novom tjednu, jasno, u naglom porastu.

No prije izražene južine, treba se posvetiti još blagdanskim upozorenjima. Prvenstvenom orkanskom burom na Kvarneru i snježnim mećavama na Velebitu i Bikovu, ali i obilnom kišom na jugu Jadrana.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club, Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close