ZnanostIzdvojeno

Nakon 800 godina: Večeras će na nebu zasjati “Božićna zvijezda”

SPEKTAKL BUDE LI VEDRO

Nakon čak 800 godina, na nebu iznad Zemlje pojavit će se “Božićna zvijezda”. Naime, kao što smo već pisali, koći će do konjukcije, odnosno približavanja Jupitera i Saturna, naravno gledano sa Zemlje.


Dva najveća planeta Sunčevog sustava, gledano sa Zemlje će se toliko “približiti” 21. prosinca da će izgledati poput “dvostrukog planeta”.

Sa Zemlje bi to trebalo izgledati kao jedna jarka točka svjetla. Doživljaj bi nam moglo pokvariti samo loše vrijeme, jer će najbolji trenutak za pogled na ovu jedinstvenu pojavu biti oko sat vremena nakon zalaska sunca.

Ovakvo približavanje Jupitera i Saturna, može se primijetiti, prilično je rijetko. Sljedeća takva konjukcija bit će 2080. godine.

Konjukcija zvijezda moguće je i objašnjenje “Božićne” ili “Betlehemske zvijezde”. Naime, prema Evanđelju po Mateju zvijezda je Sveta tri kralja dovela u Betlehem gdje se rodio Isus. Neki znanstvenici vjeruju da je ta pojava mogla biti rijetka trostruka konjunkcija Jupitera, Saturna i Venere.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club, Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close