ScenaKultura

Nakon 20 godina predložen je novi popis lektira

Popis lektirnih naslova za nije se mijenjao gotovo 20 godina. Na snazi je još uvijek program iz 1994./1995. godine koji je manje izmjene dobio 1997. Prema tome nije teško zaključiti da popis nije primjeren interesima današnjih srednjoškolaca te da je nužna njegova hitna izmjena.


U sklopu Cjelovite kurikularne reforme, predložene su izmjene u ovom segmentu pa će se nakon javne rasprave donijeti i neki konačni zaključci.

Popis je formiran na osnovu nekoliko osnovnih kriterija, a to su:

  • Prvi od njih usmjeravao je izbor na tekstove koji odgovaraju kulturno dominantnoj predodžbi o književno vrijednim djelima
  • Drugi je kriterij nalagao izbor samo onih tekstova koji su prikladni za učenikovo samostalno cjelovito čitanje
  • Treći je kriterij izbora bio primjerenost tekstova dobi učenika i njihovu kulturnome i životnom iskustvu. Kako dalje stoji u objašnjenju ovog kriterija ‘stoga se na ovome popisu nalazi razmjerno velik broj suvremenih književnih tekstova koji su redovno bliži senzibilitetu, interesima i potrebama mladih čitatelja’.

Također pri predlaganju popisa se u obzir uzimala različitost književnih razdoblja, te djela iz nacionalne i svjetskih književnosti kako bi se omogućila raznolika kulturna i čitateljska iskustva.

Popis zbilja zvuči progresivno: Tolkien, Murakami, Pamuk pa i Štulić

Na njemu su primjerice Tolkien s Gospodarom prstenova, Huxley sa svojim proročanstvom na temu eugenike, ali i moderna poezija Arsena Dedića te Branimira Štulića.

Od modernih domaćih autora tu su između ostalih Jergović, Tomić te Ivana Simić Bodrožić, a od stranih primjerice Pamuk te Parsons.

Pogledajte ovdje cijeli popis za srednje škole pa se svojim komentarom i sami uključite u javnu raspravu.

Pročitajte više na srednja.hr


 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close