Najzdravije zemlje svijeta: Na kojem mjestu se nalazi Hrvatska?

Tena Brnad

Istraživanje koristi podake Ujedinjenih naroda, Svjetske banke i Svjetske zdravstvene organizacije kako bi rangiralo zemlje od najzdravije do najmanje zdrave.


Bloomberg je izračunao podatke o zdravlju i podatke o zdravstvenim rizicima za države s više od milijun stanovnika. Ostvareni rezultat zdravstvenog rizika oduzet je od rezultata zdravlja i time je dobiven konačni rezultat što je poslužio za rangiranje.

Rezultat zdravlja izračunat je na temelju stope mortaliteta u svakoj državi, dok je zdravstveni rizik uzeo u obzir mnoge druge faktore poput postotka mladih pušača i broj obaveznih cjepiva.

BiH ispred nas

Hrvatska je na 36. mjestu
HRVATSKA JE NA 36. MJESTUprtscr/Bloomberg

Singapur je ostvario 89,45% rezultat, Italija na drugom mjestu ima 89,07%, dok treća Australija ima 88,33% rezultat. Hrvatska, na već spomenutom 36. mjestu, je ostvarila 63,69% što je nešto lošije od Bosne i Hercegovine (64,99%) ali je i nešto bolje od Albanije (61,88%).

Rangiranje unutar regije

Hrvatska unutar regije
HRVATSKA UNUTAR REGIJEprtscr/Bloomberg

Azijske i europske zemlje dobile su prva mjesta, a Izrael je jedina bliskoistočna zemlja koja je ušla među deset najboljih. Sjedinjene američke države, kao arhetip nezdravog stila života, nalaze se na nezavidnom 33. mjestu, tik iznad Bosne i Hercegovine.

Bloomberg je rangirao zemlje i unutar njihovih regija te je na tablici Srednja i istočna Europa Slovenija prva po zdravlju nacije, a Hrvatska četvrta. Na posljednjem, desetom mjestu nalazi se Mađarska.


Tekst: telegram.hr

 

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u