Scena

Vrijednost ovih pisanica nije moguće procijeniti

Fabergeova jaja su uskršnja jaja koje je ruski zlatar Petar Karl Faberge izrađivao za ruske careve u razdoblju od 1885. do 1917. godine. Njihovu je vrijednost danas nemoguće procijeniti.


Ruski car Aleksandar III. dao je napraviti za svoju ženu Mariju Fjodorovnu specijalno uskršnje jaje kod poznatog ruskog zlatara Fabergea davne 1885. godine. Prekrasan primjerak od zlata ukrašen draguljima toliko se svidio ruskoj carici, da je darivanje ovih skupocjenih pisanica postala tradicija.

Nakon smrti Aleksandra III. njegov nasljednik Nikola II. od ove je slavne zlatarske kuće nastavljao naručivati po dva jaja od plemenitih kovina svake godine – jedno za majku Mariju, a drugi za njegovu suprugu Aleksandru, a nekoliko ih je napravljeno i za druge bogate obitelji poput bankara Rotschilda.

61209850

Ovi decentni ukrasi Petara Karla Fabergea danas se smatraju remek-djelom zlatarske umjetnosti, a završeno ih je njih pedeset u periodu od 1885. do 1917. godine (jaja jedino nisu rađena 1904. i 1905. godine tijekom rusko-japanskog rata).

Povijesno značenje, ali i skupocjenost materijala učinila su ove zlatne pisanice iznimno vrijednim predmetima. Sačuvano je 42 jaja, a više od četvrtine (njih 10) može se naći u Muzeju u Kremlju.

Drugu najveću kolekciju – od čak 9 jaja – kupio je ruski milijarder Viktor Vekselberg za nevjerojatan iznos od 100 milijuna američkih dolara 2004. godine. Ostatak se nalazi u privatnim kolekcijama.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: punkufer.dnevnik.hr | Foto: splashnews

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close