Turizam

Ovo su “najviše” države svijeta

Svatko tko je jednom probao planinariti, pa makar i popeti se na Sljeme, sigurno zna kako planinarenje nipošto nije lagana stvar. Čak i za penjanje na manje uzvisine trebate biti u dobroj kondiciji, inače bi se mogli uspuhati već na pola puta i nikad ne doći do vrha.


No, oni koji vole svježi planinski zrak, u dobroj su formi i mogu pješačiti uzduž i poprijeko, vjerojatno će kad-tad posjetiti neku od ovih 15 zemalja. Većina ih se nalazi na azijskom kontinentu, ali jedna, sićušna država, našla se i u zapadnoj Europi.

Država koja se može pohvaliti najvišom prosječnom visinom na svijetu jest Butan sa svojih 3280 metara. Usporedbe radi, recimo da se najviša točka u RH nalazi na visini od 1831 metra na planini Dinari.

Ne računajući Butan, još se 4 zemlje mogu pohvaliti nadmorskom visinom većom od 2000 metara. Riječ je o, naravno, Nepalu, Tadžikistanu, Kirgistanu i Lesotu (jedna od 3 afričke među 15 najviših). Odmah iza njih smjestila se i jedna europska država, Andora, čija prosječna visina iznosi 1996 metara. Prenosi punkufer.dnevnik.hr

Više na punkufer.dnevnik.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close