Turizam

Najveća podzemna crkva smjestila se u rudniku soli

Sol iz rudnika se kontinuirano eksploatirala od 13. stoljeća pa sve do 2007. godine kada je rudnik ugasio svoje gospodarske djelatnost proizvodnje soli i okrenuo se turizmu…


Ima nešto što nas ljude fascinira o podzemnom svijetu. Većina nas je u djetinjstvu bila u posjetu zagrebačkom Tehničkom muzeju gdje smo vjerojatno prvi i jedini put imali prilike ući u podzemlje i upoznati se sa životima rudara. Doduše zagrebački je rudnik provizorni i služi kao turistička atrakcija za sve koji nemaju prilike svakodnevno ulaziti u dubine našeg planeta.

No, što kada bi rekli da na svijetu postoje rudnici u kojima se nije problem izgubiti i koji su toliko veliki da se u njima nalazi i prave crkve, ne samo imenom već i veličinom? Upravo to je ono što vas očekuje posjećujete li Wieliczku. Ovaj poljski grad smješteni je tik do samog Krakowa, a proslavio ga je rudnik soli koji je još davne 1978. godine upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi, a možda je baš sad odlično vrijeme da spojite put do ovog nevjerojatnog kompleksa i Europsko rukometno prvenstvo koje će za nekoliko dana početi u Poljskoj.

Ja sam osobno posjetio ovaj muzej prije dvije godine, i uz malo dvoumljenja pristao sam spustiti se u rudnik. Najveći razlog je taj što su išli svi, ‘pa reko idem i ja’. U rudnik se ulazi u grupama od 10 osoba, malim, tijesnim liftom koji izgleda kao da je napravljen za svega troje ljudi. Spustili smo se tako u podzemlje, kada ono veliko iznenađenje. Ovo je iskustvo koje prepričavam zaista svima i za svaku je preporuku.

Više čitajte na punkufer.dnevnik.hr


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close