KolumneKnjiževni petak

Najvažnija djela Ive Brešena

Ivo Brešan pisac, dramatičar, scenarist velikan domaće književnosti napustio nas je u 81. godini života. U svojoj dugogodišnjoj karijeri ostavio je dubok trag u hrvatskoj kulturi. Danas vam donosim pet najvažnijih djela.

“Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”

Radi se o grotesknoj tragediji koja je napisana 1965. godine, a izvedena je par godina kasnije, tek 1971. godine. Radnja se događa u Dalmatinskoj zagori, a vremenski je smještena u pedesete godine 20. stoljeća. Bilo je to vrijeme poslijeratne bijede i nastojanja komunističko-socijalističkog režima da sve više učvrsti svoju vlast i tako indoktrinira sve pa i siromašne stanovnike izmišljenog sela Mrduše Donje.

“Nečastivi na Filozofskom fakultetu”

Jedna od velikih dramskih uspješnica “Nečastivi na Filozofskom fakultetu” suprotstavlja faustovskom liku suvremenog intelektualca dogmatske izdanke klera i vlasti. Brešan je oduvijek bio zainteresiran za odnos pojedinca i struktura moći i vlasti, što je svoj dramski vrhunac doživjelo baš u ovoj drami, prvi put izvedenoj u Ljubljani 1982. godine. Aktualna je i danas.

“Država Božja 2053”

“Država Božja 2053” utopistički je roman Ive Brešana, dio trilogije koju, uz ovaj roman, čine i djela Astaroth te Vražja utroba. Astaroth je pritom prikaz totalitarizma u prošlosti, “Država Božja 2053” u budućnosti, a Vražja utroba u sadašnjosti.

Radnja ovog romana događa se 2053. godine u Hrvatskoj, u kojoj pobjeđuje Hrvatska kršćansko socijalna stranka na čelu s karizmatskim vođom Teom Torlakom, koja je jedna među rijetkim zemljama koja je ostala izvan Federalne Europske Regije (FER). U Hrvatskoj je na vlasti diktator, ukinute su sve slobode govora, a Crkva je glavna institucija.

“Katedrala’

Naoružan povijesnom i kunsthistoričarskom literaturom koju navodi kao izvore, Brešan se u  djelu “Katedrala” uhvatio u koštac s intrigantnom temom dugogodišnje, točnije stoljetne gradnje šibenske katedrale. No, daleko 15. stoljeće u koje je smješten dio fabule ovog Brešanovog romana, kako to obično biva, samo je jedna dionica s kojom se u pravilnom, gotovo mehaničkom ritmu izmjenjuje ona u kojoj se tematizira sadašnjost, a mjesto spajanja dva daleka vremenske razdoblja odmaci su u fantastiku u kojima se može i zakoračiti u vremensku maglu i nestati u dimenzijama sekundarne stvarnosti.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close