Scena

Strašna zima u Lici 1929. godine

Posljednjih tjedana našim krajevima zavladali su snijeg i niske temperature. Iako nam se čini da je zima dobrano pokazala zube, zime posljednjih dvadeset godina ne mogu se mjeriti sa pravim ličkim zimama koje su doživjeli naši očevi i djedovi.


U prošlom stoljeću zime su bile mnogo hladnije, a najoštrija od svih bila je nezamisliva zima daleke 1929. godine koja je ostala zapamćena kao “zima stoljeća”.

Krajem 1928. godine zima je započela neuobičajeno blago i nitko nije ni slutio što se sprema nakon Nove godine. Prvog dana nove 1929. godine započeo je padati obilni snijeg. Padao je nekoliko dana bez prestanka te je na nekim mjestima vjetar napravio snježne nanose visoke 6 metara, dok je “uobičajena” visina snijega te godine iznosila 285 cm. Dnevne temperature spustile su se na -15 stupnjeva, a od polovice siječnja na -18. Četvrte veljače 1929. godine u Gospiću se temperatura spustila na rekordnih -36 Celzijevih stupnjeva. To je dosad najniža ikad izmjerena temperatura u Hrvatskoj.

Nezapamćene količine snijega potpuno su paralizirale svakodnevni život u Lici, a krajolik se promijenio do neprepoznatljivosti. Veliki snježni nanosi prekrili su staze, puteljke, ograde i kuće. Neka sela su bila toliko zatrpana snijegom da ih je bilo nemoguće pronaći u krajoliku. Tih dana Ličani su iz svojih kuća izlazili kroz prozore jer se vrata zbog ogromne količine snijega snijega nisu mogla ni otvoriti. Kako bi došli do susjeda i stoke kopali su tunele kroz snijeg.

Mnoga su domaćinstva ostala bez hrane i ogrjeva. U podrumima se smrznuo krumpir koji je u proljeće istrunuo, pa su mnogi Ličani ostali bez hrane. Sve rijeke i jezerca zamrznuli su se, a Gacka dolina pretvorila se u veliko klizalište. Čopori gladnih vukova počeli su silaziti u naselja i ubijati stoku i pse na seoskim imanjima. Ulice Gospića bile su opsjednute vukovima koji su cijelu noć zavijali i urlali.

Strašna zima potrajala je sve do sredine ožujka, kada je konačno počela popuštati. Posebno hladne zime zabilježene su 1942., 1956. i 1968. godine, ali nijedna nije bila tako duga i teška kao zima 1929. godine.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close