ScenaTurizam

NAJSTARIJE NALAZIŠTE NA VELEBITU: Kod Karlobaga grobnice stare 2700 godina!

Na lokalitetu Drvišica iznad Karlobaga pronađene su grobnice stare 2700 godina. Nalaz ne bi bio toliko vrijedan pažnje da nije riječ o najstarijem nalazištu ikad otkrivenom zahvaljujući izdresiranim psima, jedinima u Europi.

Belgijska ovčarka Mali obilazila je kamenjar i njušila tragove ljudskih ostataka. Na mjestu gdje ih pronalazi umiri se, a nakon nekog vremena počne lajati. Ovdje je kripta stara 2 700 godina.

“Prema dosadašnjim podacima, u literaturi i u kontaktu s inozemnim stručnjacima zapravo smo došli do zaključka da smo uz pomoć pasa pronašli najstariji grob ikad”, kazala je Vedrana Glavaš, voditeljica arheološkog istraživanja.

Mali i Panda te Arwin koji je ostao kod kuće – jedini su psi u Europi obučeni za takva istraživanja. Za razliku od forenzičnih pasa koji traže ljudsko tijelo, oni traže mirise u zemlji.

“Kontaminirana zemlja je dovoljan znak psu da prepozna da je tamo došlo do raspada ljudskog tijela koje je mirisno specifično baš za ovu vrstu odnosno čovjeka”, poručujeAndrea Pintar, glavni instruktor u centru S.pas.

Nakon niza kriminalističkih, psima je ovo prvi arheološki slučaj. Novi ih već čeka izvan Hrvatske. Tijekom istraživanja ništa nije prepušteno slučaju.

“Svaki pas u opasnici ima GPS uređaj gdje se mapira kadu se kretao i na njemu se napravi mejsto gdje je pas markirao, to se stavlja uz dokumentaciju kako bi se prikazalo stručnoj javnosti”, dodaje Kristijan Nikolich, predsjendik Udruge S.pas.

Ova lokacija na primorskoj padini Velebita zbog načina pronalaska ući će u povijest. Više čitajte na RTL-u.


Tekst/Foto: RTL, screenshot

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close