Scena

Crtice iz povijesti: Najstarije hrvatske novine koje još izlaze

Hrvatska se može pohvaliti novinama koje uz jedan prekid izlaze više od 150 godina. Riječ je o Narodnom listu koji je od početka izlazio na hrvatskom jeziku dvaput tjedno. To su jedne od najstarijih novina u ovom dijelu svijeta.


U početku se zvao Prilog k Narodnom listu jer se tiskao u sklopu talijanskih novina Il Nazionale. Prvi broj izašao je 1. ožujka 1862. godine. Uređivao ga je ugledni znanstvenik, povjesničar i humanist Natko Nodilo. Godine 1869. paraleleno izlaze Narodni list i Il Nazionale, a od 1876. godine izlazi samo Narodni list. Važno je napomenuti da su za Narodni list, osim Natka Nodila, pisali hrvatski intelektualci Mihovil Pavlinović, Miho Klaić, Kosta Vojnović, Juraj Biankini i mnogi drugi ugledni članovi društva. Nakon sklapanja Rapallskog ugovora 1920. i uspostave talijanske fašističke vlasti u Zadru, Narodni list se ukida sve do 1946. godine kad počinje izlaziti pod nazivom Glas Zadra. Nakon nekog vremena vraća mu se stari naziv.

Od svojih početaka Narodni list stvarali su hrvatski intelektualci koji su se borili za demokraciju i slobodu. Te su novine bile odraz Narodne stranke koja se borila za spajanje Dalmacije s Hrvatskom i javnu uporabu materinjeg jezika. Danas je Narodni list potpuno neovisan i politički nepristran, a kritizira korupciju, kršenje ljudskih prava i nedemokratske postupke vlasti. Izlazi tjedno u 10 000 primjeraka.


Tekst: povijest.hr
Foto: njuskalo.hr

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close