Scena

Ovo su najskupocjenije pisanice na svijetu LP

Fabergeova jaja su uskršnja jaja koje je ruski zlatar Petar Karl Faberge izrađivao za ruske careve u razdoblju od 1885. do 1917. godine. Njihovu je vrijednost danas nemoguće procijeniti. Prenosi punkufer.dnevnik.hr


Ruski car Aleksandar III. dao je napraviti za svoju ženu Mariju Fjodorovnu specijalno uskršnje jaje kod poznatog ruskog zlatara Fabergea davne 1885. godine. Prekrasan primjerak od zlata ukrašen draguljima toliko se svidio ruskoj carici, da je darivanje ovih skupocjenih pisanica postala tradicija.

Nakon smrti Aleksandra III. njegov nasljednik Nikola II. od ove je slavne zlatarske kuće nastavljao naručivati po dva jaja od plemenitih kovina svake godine – jedno za majku Mariju, a drugi za njegovu suprugu Aleksandru, a nekoliko ih je napravljeno i za druge bogate obitelji poput bankara Rotschilda.

Ovi decentni ukrasi Petara Karla Fabergea danas se smatraju remek-djelom zlatarske umjetnosti, a završeno ih je njih pedeset u periodu od 1885. do 1917. godine (jaja jedino nisu rađena 1904. i 1905. godine tijekom rusko-japanskog rata).

Više na punkufer.dnevnik.hr


 

Komentari

Komentara


Foto: colourbox.com

Povezane objave

Back to top button
Close