Turizam

Ovo su najsigurniji gradovi u Hrvatskoj

Sinj je najsigurniji grad za stopom od 1,51 ukupne sigurnosti. Na drugom mjestu je Petrinja sa stopom 1,75 a na trećem Samobor s 1,79. Među deset najsigurnijih gradova su i Požega, Đakovo, Dubrovnik, Sisak, Vukovar, Solin i Split.


Sinj se učvrstio na prvoj poziciji kada je u pitanju sigurnost od kriminala, jer je i prošle dvije godine bio najsigurniji hrvatski grad veći od 20.000 stanovnika po sva četiri pokazatelja, a prema istraživanju koje već sedam godina provode Hrvatski forum za urbanu sigurnost i časopis Zaštita. Istraživanje obuhvaća 29 gradova s više od 20.000 stanovnika.

Istraživači ističu i visoko mjesto Dubrovnika, koji usprkos brojnim turistima i gužvama drži pod kontrolom stopu kriminaliteta, jer je na ljestvici za 2015., zauzeo visoko peto mjesto dok je godinu ranije bio čak i bolji – treći, skočivši na tu poziciju s 13. mjesta u 2013.

Među najsigurnijim gradovima na ljestvicu su u prvih deset 2015. u odnosu na godinu ranije ušli i gradovi Sisak i Vukovar, koji su u 2014. bili vrlo blizu top deset gradova. Iz prvih deset ispali su Virovitica, Velika Gorica i Kaštela.

Kada su u pitanju nasilna kaznena djela (ubojstva, silovanja, teške tjelesne ozljede) istraživanje je pokazalo da najmanje nasilnih kaznenih djela po stopi stanovnika ima u Velikoj Gorici, Samoboru i Solinu.  S provalama, krađama i razbojstvima najmanje problema u 2015. imali su stanovnici Požege, Sinja i Dubrovnika, a visoko na ljestvici su i Koprivnica, Vukovar te Đakovo. Najmanje zabilježenih slučajeva zloporabe droge u 2015. zabilježeno je u Petrinji, Karlovcu i Velikoj Gorici.Prometno najsigurniji gradovi bili su pak Petrinja, Đakovo i Sinj, u kojima je lani bilo najmanje teško stradalih i smrtno stradalih u prometu.

Na konferenciji Sigurnost gradova u 2016. proglašeni su i rezultati natječaja za najbolji projekt sigurnosti lokalne zajednice, a najveći broj glasova Stručnog povjerenstva dobio je projekt Zadarske županije “Sigurnost u turizmu Zadarske županije 2015.”. Među prijavljenim projektima, u uži su izbor, osim zadarskog projekta, ušli i projekt Koprivničko-križevačke županije “Siguran prijevoz djece u vozilima” te Grada Splita “Uključivanje građana u sigurnosni proces zaštite od požara i drugih ugroza na području Grada Splita”.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: n1info.com | Foto: wikimedia commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close