VijestiScena

Najpoznatije uloge Ive Gregurevića: Netjak, Čaruga, Kosmički…

Jedan od najpoznatijih hrvatskih kazališnih i televizijskih glumaca Ivo Gregurević preminuo je u 67. godini. Ivu su pronašli u srijedu navečer u večernjim satima u njegovom stanu, piše 24sata


Gregurević je svoju bogatu karijeru započeo davne 1977. u filmu ‘Ne naginji se van’ Bogdana Žižića, a iste godine glumio je u filmu ‘Mećava’ Antuna Vrdoljaka. Uspješan je bio u filmskim projektima, jednako kao i u kazalištu i na televiziji. Surađivao je s velikim redateljskim imenima poput Zorana Tadića, Živorada Tomića, Rajka Grlića, Branka Šmita i Krste Papića.

Proslavila ga je serija ‘Velo misto’ gdje je glumio Netjaka, a jedna od najpoznatijih uloga koje je utjelovio je u ‘Čarugi’. Viđali smo ga u ‘Odmori se, zaslužio si’ gdje je svojim namrgođenim stavom i šalama zabavljao gledatelje. Gregurević je za tu ulogu dobio najveće komplimente. Gledatelji su nerijetko govorili da se ne osjećaju kao da gledaju seriju nego kao da im je Ivo u dnevnom boravku. Toliko je bio uvjerljiv.

Glumio je i u serijama poput ‘Mamutica’, ‘Stipe u gostima’, ‘Provodi i sprovodi’, ‘Periferija city’, ‘Zora dubrovačka’… Žrtvovao se za filmove pa je jednom prilikom pustio brkove i uspio skinuti desetak kilograma.

U remek djelu Rajka Grlića iz 1991., Čaruga, Gregurević je igrao slavonskoga razbojnika Jovana Stanisavljevića Čaruge. Film opisuje istinite događaje iz Čarugina života, a Ivo je tako uvjerljivo dočarao lik razbojnika da su ga godinama kasnije zvali Čaruga. I u omiljenom mu kafiću u Gavelli nerijetko bi ga kolege baš tako oslovljavali.

Jedna od najdojmljivijih uloga svakako je uloga Majora iz filma i serije „Duga mračna noć“ Antuna Vrdoljaka iz 2004. Gregurević igra primitivnog, priglupog, ali i okrutnog oficira koji ne preza ni pred čime da dođe do cilja. Spreman je nemilosrdno mučiti glavnog lika pa i lagati mu da mu je sin mrtav.

Više na 24sata

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: screenshot

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close