Turizam

Najposebnija kapelica na svijetu

U malenom francuskom mjestu Allouville-Bellefosse pronaći ćete jednu posebnu ‘kućicu na drvetu’. Riječ je o najposebnijoj kapelici na svijetu – Hrastovoj kapeli!


Prema riječima stručnjaka, hrast u kojemu je smještena kapelica star je najmanje 800 godina, što ga čini najstarijim drvetom u čitavoj Francuskoj. Mještani vjeruju kako je drvo posađeno za vladavine Karla Velikog, što bi značilo kako je staro oko 1200 godina.

Ono što je sigurno jest da je u 17. stoljeću drvo pogodio grom koji je izazvao požar, a vatra je u potpunosti uništila unutrašnjost stabla. Ipak, drvo je ‘preživjelo’.

675px-AllouvilleBellefosseChêne (1)

Mjesni župnik o. Du Cerceau ovaj događaj smatrao je pravim čudom, pa je u unutrašnjosti stabla načinio malenu kapelu. Godinama kasnije, na drvetu je izgrađena druga kapelica, poznata pod imenom Hrastova kapela (Chêne chapelle), a do koje se dolazi vanjskim stepenicama.

675px-Chnedallouville6 (1)

Tijekom Francuske revolucije kapela je skoro uništena. Razjarena svjetina odlučila je zapaliti kapelicu, no jedan mudri mještanin predložio je da ju se radije pretvori u “Hram Razuma” i tako ju spasio od uništenja. Kapela je nakon nekog vremena ponovno vraćena u prvobitno stanje.

360px-Chnedallouville5

Budući da drvo više ne može samostalno stajati, izgrađeni su potporni stupovi, a dijelovi s kojih je otpala kora prekriveni su šindrom. Kapelica je i dan danas u uporabi, a dva puta godišnje u njoj se slavi sveta misa.


Tekst: bitno.net

Foto: Wikimedia Commons

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close