AutomotoTech

Najpopularnije boje automobila ovise o modelu

U cijeloj je Europi bijela najčešća boja za završne premaze automobila. Udio bijelih vozila u stalnom je porastu još od 2007. godine i sada iznosi 30%. Zajedno s crnom, sivom i srebrnom, na “ne boje” otpada više od 75% boja koje se upotrebljavaju za nove automobile.

Boje nisu jedini način na koji se ljudi izražavaju; tu su i posebni efekti. Akromatske boje poput crne, srebrne i osobito bijele ponašaju se na potpuno različit način pod utjecajem ciljanih posebnih efekata. Vizualno se naglašava geometrija karoserije i boje dobivaju sasvim nov učinak, ističe Mark Gutjahr, voditelj BASF-ovog odjela za dizajn završnih automobilskih premaza (Automotive OEM Color Design).

“Ciljana interakcija između boje i posebnih efekata čini automobilske boje složenijim i višedimenzionalnim. Taj će nas trend pratiti i u sljedećim godinama. Još nismo iscrpili mogućnosti u paleti posebnih efekata.” 2015. godine više od polovice svih automobila u Europi imalo je premaze u luksuznim metalik bojama, a 16% premaz s efektom svjetlucavih zrnaca. Gotovo svaki treći automobil obrađen je premazom od čisto krute tvari, većinom u segmentu malih automobila, prenosi Poslovni.hr.


 

Tekst: net.hr

 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close