Vijesti

Najotrovniji pauci Hrvatske

Bojite se pauka? Ne brinite, niste jedini. Procjenjuje se da 55 posto žena i 18 posto muškaraca pate od nekog straha koji je povezan s paucima. Odlučili smo zato predstaviti vam najotrovnije pauke koji žive na području Hrvatske. Ali bez panike…


Kao što je slučaj sa hrvatskim zmijama otrovnicama  i pauci su praktički za većinu ljudi bezopasni.

Riječ je o životinjama koje ne napadaju ljude, barem ne toliko često i ne namjerno. Nažalost, njihov ugriz izrazito je bolan, ali ne i smrtonosan ( kako pišu mediji željni senzacije).

Kako bi mogućnost ugriza smanjili na najmanju moguću mjeru predstavljamocrnu udovicu i smeđeg primorskog riječnog pauka ( tzv. europski račji pauk).

Crna udovica

Crna udovica  najotrovniji je europski pauk čiji otrov je 15 puta jači od zmijskog, a ovaj pauk posebno je opasan tijekom srpnja i kolovoza kada traje sezona parenja. U Hrvatskoj crna udovica živi na području Istre, Primorja i Dalmacije.

Nisu agresivne životinje, naprotiv rijetko napuštaju svoju mrežu. Do ugriza dolazi kada se čovjekova bosa noga (ili bilo koji drugi dio tijela) približi pauku koji reagira instinktivno, laganim ugrizom.

Tijelo crne udovice je baršunasto crne boje, obraslo kraćom i dužom čvrstom dlakom. Na leđima se nalaze crvene mrlje kojih najčešće ima 13. Međutim, broj crvenih mrlja može bit različit, a neki pauci ih čak niti nemaju.

Crna udovica svoju mrežu najčešće gradi vrlo blizu tlu, uz rubove jaraka, u žitu ili travi, ispod ili kraj velikog kamenja, u dupljama drveća, pri dnu panjeva i mladih maslina u opožarenim maslinjacima, ali ponekad i u lišću, gustoj makiji, šikari i to naročito u krajevima sa zemljom crljenicom.

Treba imati na umu da se često zadržava i na duže vrijeme parkiranim građevinskim strojevima i napuštenim vozilima, garažama, stajama, šupama, poljskim zahodima.

Paukova mreža je najčešće neugledna, nepravilnog ljevkastog oblika, zaštićena travkama, lišćem, slamkama, grumenčićima zemlje i ostacima isisanih insekata.

Smeđi pauk samotnjak

Primorski smeđi riječni pauk,  smeđi  ‘mediteranski’ pauk samotnjak i pauk violina! Sve su to nazivi za jednu te istu vrstu pauka latinskog naziva Loxosceles rufescens koja između ostalih dijelova svijeta živi na Mediteranu. ( Izvorno potječu iz SAD-a)

Kao što ime govori smeđe su boje, veličine šest do 20 milimetara. Za razliku od većine pauka koji imaju osmero  Loxosceles rufescens ima šest očiju.

Kao i u slučaju s crnom udovicom do ugriza može doći slučajno jer ova vrsta pauka ljude grize rijetko.

Riječ je o otrovnom pauku koji kod žrtava u težim slučajevima izaziva odumiranje tkiva, ali treba naglasiti kako u Hrvatskoj još nije zabilježen niti jedan ugriz. Naprotiv, vrsta je toliko rijetka na ovim područjima (Primorje) da se o njoj  ne zna puno.


Tekst: 24 sata

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close