Društvene mrežeTech

Ako kupujete preko društvenih mreža, pripazite na ove stvari

Najopasnija kupnja na internetu je ona preko stranica na društvenim mrežama ili internetskih oglasnika zato što u velikom broju slučajeva prodavatelj nije tvrtka ili obrt, nego fizička osoba, upozorava Dunja Mak iz osječkog Savjetovališta za potrošače.


Kako nije riječ o trgovcu, na prodavatelja se ne primjenjuju odredbe Zakona o zaštiti potrošača i mnogo je teže zaštititi svoja prava”, objašnjava Dunja Mak i dodaje da problematična može biti i internetska kupovina od prodavatelja čije je sjedište izvan EU jer se ne primjenjuje europska regulativa pa je kupac manje zaštićen.

“Ako je riječ o problemu s trgovcem koji ima sjedište u EU, na Islandu ili u Norveškoj, ali izvan RH, građani pomoć mogu potražiti u Europskom potrošačkom centru koji djeluje pri Ministarstvu gospodarstva. A ako je riječ o online trgovcu sa sjedištem u Hrvatskoj, svu potrebnu pomoć kupac će dobiti u četiri hrvatska Savjetovališta za potrošače”, kaže Mak.

Nedavno je objavljen podatak da 81 posto hrvatskih građana u dobi od 18 do 55 godina kupuje na internetu pa je dobro znati kako izbjeći probleme.

Prije svega, treba provjeriti kakva su iskustva drugih kupaca s određenim trgovcem i s kvalitetom njegovih proizvoda. Drugo je pravilo da ponuda koja izgleda predobro da bi bila istinita najčešće i nije istinita.

O takvim ponudama treba dvaput razmisliti. Najčešće je riječ o krivotvorenoj robi sa svim rizicima koje ona sa sobom nosi”, govori pravnica i savjetuje da se cijena nekog proizvoda prethodno provjeri kod više trgovaca, kako bi se odabrala najpovoljnija ponuda.

Treba čitati sva sitna slova i uvjete prodaje navedene na internetskoj stranici, kao i sve detalje i specifikaciju proizvoda koji se naručuje. U mnogim slučajevima je na stranici sve bilo transparentno navedeno, ali kupac nije imao strpljenja čitati i previdio je neke bitne podatke, zbog čega je kasnije došlo do reklamacije.

Više na 24sata.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close