Turizam

Najočuvanije atrakcije Egipta

UNESCO je kratica za United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, organizaciju koja se brine o očuvanje materijalne i nematerijalne baštine više kategorija. Od 1972. godine kada je usvojena Konvencija za zaštitu svjetske kulturne i prirodne baštine do današnjeg dana na popis je upisano 1007 dobara, od kojih danas predstavljamo sedam egipatskih!


Abu Mena
– Naselje, samostanski kompleks i kršćansko hodočasničko mjesto kasnoantičkog Egipta koje se nalazi oko 45 km jugozapadno od Aleksandrije. Na popis ugroženih mjesta svjetske baštine je dospjelo zbog propadanje građevina usljed miješanja gline s površine koja postaje polutečna u dodiru s viškom vode.

Teba
– Grad egipatskog boga Amona bio je ujedno i glavni grad Egipta tijekom Srednjeg i Novog kraljevstva. Nalazi se 800 km južno od Sredozemlja, na lijevoj obali Nila.

Povijesni Kairo
– Kairo je glavni grad Egipta. Procjenjuje se da njegova aglomeracija iznosi 15,2 milijuna stanovnika i po tome je trinaesti grad po veličini u svijetu. Islamski Kairo je središnji dio koji je najznamenitiji po svojim povijesnim građevinama u Islamskom stilu, a kojim dominira Kairska citadela. One su pod ovim nazivom upisane na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Africi još 1979. godine

Polje piramida od Gize do Dashura
– Piramide u Gizi spadaju među najpoznatije i najstarije građevine čovječanstva. Nalaze se na zapadnom rubu doline Nila, oko osam kilometara jugozapadno od grada Gize. Udaljene su oko 15 kilometara od centra grada Kaira i nalazi se direktno na ulici piramida Sharia al-Ahram. Jedine su preostale od Sedam svjetskih čuda antike.

Nubijski spomenici od Abu Simbela do Filea
– Područje je najpoznatije po dva špiljska hrama Ramzesa II. iz 13. st. pr. Kr. (oko 1284. pr. Kr.) koji su 1979. godine upisani na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Africi, zajedno sa svetištima do otoka File u blizini Asuana.

Samostan Svete Katarine
– Nalazi se na ulazu u klanac planine Sinaj pored grada Sveta Katarina u području Južnog Sinaja. Samostan se nalazi na visini od 1586 metara, u podnožju brda Horebna kojem je prema Starom zavjetu Mojsije primio Deset Božjih zapovjedi.

Dolina kitova
– Upisan je 2005. godine UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Africi zbog stotina fosila nekih od najstarijih oblika kitova poput obitelji archaeoceti (u koje spada i Basilosaurus), danas izumrla podvrsta.


 

Tekst: punkufer.dnevnik.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close