Lifestyle

Najniža razina leda na Arktiku do sada

Led na Arktiku pao je na najnižu dosad zabilježenu razinu u zimskoj sezoni, tvrde američki znanstvenici, prenosi BBC.


Maksimum je ove godine iznosio 14.5 milijuna četvornih kilometara i najniži je od 1979. godine kada su počela mjerenja. Nedavno istraživanje pokazalo je da se arktički led stanjio za 65 posto između 1975. i 2012. godine.

Bob Ward s istraživačkog instituta Grantham rekao je kako postupno nestajanje leda ima duboke posljedice za ljude, životinje i biljke u polarnim područjima, ali i diljem svijeta kroz porast razine mora.

Maksimalni stupanj leda za ovu zimu dosegnut je 25. veljače nakon čega se led počeo topiti. Na kraju veljače izmjereno je 130.000 četvornih kilometara manje leda nego 2011. kada je postignut prethodni najniži zimski rekord.

Znanstvenici vjeruju da je nestaju leda pridonijela neuobičajeno topla veljača u dijelovima Aljaska i Rusije.

Prosječne podatke za ožujak znanstvenici će objaviti početkom travnja. Taj mjesec smatra se boljim pokazateljem klimatskih utjecaja.

Osvrćući se na podatke znanstvenik Alexander Shestakov rekao je kako’ovo nije rekord na koji možemo biti ponosni’.

‘Niska razina leda može stvoriti niz reakcija koje će dodatno ugroziti Arktik i ostatak svijeta’


 

Izvor: Dnevnik.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close