Lifestyle

Izabran najljepši brk 2015

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar već treću godinu za redom za Noć muzeja priprema izložbu fotografija pod nazivom “Brka mi moga”. Ove godine natječaj se proširio na cijelu Hrvatsku.

Svi posjetitelji Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar u Noću muzeja mogli su glasovati za najljepši brk pristigao na natječaj “Brka mi moga”. U konkurenciji je bilo 17 brčina, glasovao je ukupno 741 posjetitelj, a pobjednik s 208 glasova je Tomo Jagodić iz Ličkog Lešća. Drugo i treće mjesto osvojili su natjecatelji iz Zagreba – Ivan Turčić i Igor Mikloušić.

najljepši brk

Tome Jagodić, zvani Tule, najpoznatiji je lički brkajlija. Rođen je prije 61 godinu, u Ličkom Lešću u tada, možemo reći, dosta dobro stojećoj obitelji jer mu je otac bio vrsni kovač pa je solidno zarađivao. Novca je ipak uvijek nedostajalo. Kao i danas. Rastao je u obitelji s djedom, ocem i majkom. Djed mu je pričao mnoge priče kako je za vrijeme ‘brta Vrane’ (Franjo Josip, car Austro–Ugarske Monarhije) izgledalo pjevanje i plesanje i podučavao ga tomu. Tulin je otac također bio vrsni pjevač, pa možemo reći da je Tule dar pjevanja naslijedio od svojih roditelja i djeda.

Tomo Jagodić – Tule je prošle godine, odlukom slušatelja Hrvatskog radija Otočac, postao ‘Uzor Gacke’ zbog svog višestrukog volonterskog angažmana na promidžbi Gacke i Like, zbog ojkanja (prastarog ilirskog i prailirskog pjevanja) koje je uvršteno u UNESCO-ovu baštinu, zbog prepoznatljivog izgleda, jer je jednostavan, drag, dobar susjed, ljudi ga pamte kao najboljeg poštara na biciklu, čovjek velikog srca koji pomaže starijima i nemoćnima, vedra i vesela osoba koja okuplja mlade i svirače, plesače, pjevače, a sve radi dobrovoljno.

Foto: Narodni muzej Zadar
Tekst: tportal

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close