Turizam

Ovo je najkišovitije mjesto na planeti

Vjerovali ili ne, ali na svijetu postoji jedno mjesto koje je prema svim statistikama najkišovitije na svijetu. Ne, ovaj članak nije posvećen Londonu, već Mawsynramu koji se nalazi u Indiji, 16 kilometara udaljen od Cherrapunjeeja za kojeg su nam donedavno u školama govorili da drži ovaj rekord.


Od davne 1851. godine Svjetska meteorološka organizacija vodi evidenciju oborina, i od te godine mjesto s najviše oborina na Zemlji je upravo Mawsynram u Indijskoj regiji Meghalaya.

Prosječna godišnja količina oborina u ovom suptropskom kraju iznosi 11.872 mm, dakle, gotovo 12 metara!

To mjesto drži i svjetski rekord u najvećoj 12-mjesečnoj količini kiše koja iznosi čak 26.470 mm, koliko je palo u razdoblju od kolovoza 1860. godine do srpnja 1871. godine.

Prema statistici, najviše oborina bilo je 1985. godine kada je palo nevjerojatnih 23.818 mm kiše, dok je za razliku od nje, najsušnija bila 1980. godina s tek 6.195 mm oborina. Često se ovaj kraj za titulu bori s kolumbijskim mjestima Lloró i Lopez del Micay, ali uglavnom odnosi pobjedu.

Ako se pak pitate koje mjesto je najsušnije na svijetu, prema Svjetskoj meteorološkoj organizaciji to je Arica u Čileu, s godišnjim prosjekom oborina od svega 0,76 mm.

Pitanje je samo kako dugo će ove države držati prva mjesta na ljestvici najkišovitijih i najsušnijih država na svijetu, jer kako i sami možete primijetiti, klima se mijenja iz godine u godinu i samo je pitanje vremena kada će doći do većih promjena.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: punkufer.dnevnik.hr | Foto: cookiesound.com

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close