Grad ZagrebZdravlje

NAJEZDI “DOSADNIH BUBA” DOLAZI KRAJ Stjenice koje tjednima opsjedaju Zagrepčane uskoro se povlače na prezimljavanje

Mrežasta stjenica platane i hrastova mrežasta stjenica vole toplo i suho vrijeme kakvo smo imali prilike osjetiti proteklih tjedana. To je pogodovalo njihovom razmnožavanju, a povećanje populacije zasmetalo je i brojnim Zagrepčanima budući da su ih dosadne bube salijetale sa svih strana, piše 24 sata.


Na žalost ovo vrijeme neće smanjiti njihov broj nego samo aktivnost pa ljude više neće smetati. Naima, vlaga im smanjuje pokretljivost, a ukoliko se nastavi hladnije jesensko vrijeme počet će se pripremati za proces zimovanja – pojašnjava entomolog dr. sc. Milan Pernek, znanstveni savjetnik u Hrvatskom šumarskom institutu.

Stoga, koliko god pojedince rastužio kraj ljeta, druge će razveseliti spoznaja da će se susreti sa stjenicama prorijediti, pa i potpuno nestati do sljedeće godine.

Naime, odrasli kukci, tzv. imaga, sad će tražiti zimsko sklonište ispod mahovina te između kora drveća kako bi ondje prezimjeli. Iz tog zimskog skloništa izlaze tek krajem travnja, početkom svibnja. Tada se pare i ženke polažu jajašca. Stoga će se najprije na lišću pojaviti ta jajašca koja će onda sazrijevati do lipnja kad će krenuti prva generacija, a veću najezdu ljudi bi mogli očekivati tek krajem srpnja i u kolovozu sljedeće godine – pojasnio je dr. Pernek.

Donosi 24 sata.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Wikimedia Commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close