Turizam

Najdojmljivija groblja na svijetu

Na blagdan Svih svetih prisjećamo se svojih voljenih i obilazimo njihove grobove diljem zemlje i svijeta. Da groblja mogu biti prekrasne lokacije za šetnju i razmišljanje dokazuju i ove spektakularne lokacije širom našeg planeta. Dakako, interes posjetitelja uvećan je i činjenicom što su ova mjesta posljednja počivališta za neke od najpoznatijih osoba svih vremena.


Pere Lachaise, Paris
Pariško groblje je mjesto posljednjeg počivališta za mnoge povijesne osobe iz kulture – od Chopina preko Oscara Wildea do Jima Morrisona, pa ne čudi da je jedno od omiljenih turističkih destinacija u glavnom gradu Francuske. Utemeljio ga je Napoleon 1804. godine.
1024px-Père-Lachaise_-_entrée_principale_01
Waverley, Sydney
Ovo je groblje postavljeno visoko na uzvišenju u istočnom dijelu Sydneya i pruža spektakularan pogled na ocean. Posljednje počivalište za osamdeset tisuća duša između kojih se nalaze i mnoge važne osobe iz australske povijesti datira s kraja 19. stoljeća, a prepuno je skulptura i uglađenih arhitektonskih rješenja koje pružaju savršenu pozornicu za šetnju i tihu kontemplaciju.Novodevichy, Moskva
Treća najposjećenija turistička atrakcija Moskve nalazi se uz istoimeni samostan iz 16. stoljeća koji je i na UNESCO-voj listi zaštićenih kulturnih spomenika. Groblje je izgrađeno 1898. godine, a predstavlja posljednje počivalište za brojne slavne Moskovljane – uključujući i pisca Antuna Čehova, te bivše ruske čelnike poput Nikite Hruščeva i Borisa Jeljcina.Zentralfriedhof, Beč
Između 3 milijuna duša koje ovdje mirno počivaju na Zentralfridhofu su pokopani i neki od najpoznatijih skladatelja klasične glazbe svih vremena poput Beethovena, Brahmsa i Straussa. Groblje je osnovano 1874. godine na rubu glavnog grada Austrije, a za ono vrijeme ‘kontroverzno’ je bilo podijeljeno na katolički, protestantski i židovski dio.
640px-Gräberreihe_mit_Kreuz
 Maslinska gora, Jeruzalem 
Ovo prekrasno kameno groblje nalazi na najnižem dijelu Maslinske gore u istočnom dijelu Jeruzalema po kojoj nosi ime. Smatra se jednim od najstarijih takvih spomenika uopće jer datira još iz biblijskih vremena, te je još uvijek u upotrebi. Ovdje su navodno zakopani biblijski kraljevi, ali i moderni izraelski vođe poput Menahema Begina.

Varaždinsko groblje

Ljestvica ne bi bila potpuno bez prekrasnog Varaždinskog groblja koje je odličan primjer parkovne arhitekture i spomenik prirode. Herman Heller početkom 20. stoljeća ovdje je zasadio nekoliko tisuća čempresa, javora, jasena, magnolija i breza koje uljepšavaju to gradsko groblje te nalikuju na klasični francuski park. Turiste oduševljava i skulptura Roberta Frangeša Mihanovića Anđeo smrti koji simbolički prikazuje opraštanje od mrtvih.
 98_big
Hollywood Forever, Los Angeles
Ako želite uživati u autentičnom kalifornijskom turističkom iskustvu, dođite na ovo groblje na kojem su pokopani holivudski velikani – od Joha Hustona, Cecil B. DeMillea do glumca Rudolpha Valentina. U pravoj filmskoj maniri ‘iskorišten’ je snimanje brojnih pamtljivih scena za dokumentarce i dugometražne naslove.
640px-Tyrone_power_grave
Aoyama, Tokio
Ovo je raskošno groblje u glavnom japanskom gradu originalno pripadalo istoimenoj carskoj obitelj prije nego što su ga otvorili za javnost. Turisti ga osobito vole razgledavati između ožujka i svibnja kad je tijeku cvatnja nacionalnog japanskoga simbola – drva trešnje.

640px-Aoyama-Cemetery-01

Baguio, Baguio City
Najveće gradsko groblje na filipinskome otoku Luzon obuhvaća oko 19 tisuća snježno bijelih mramornih grobova na nadmorskoj visini od 5000 metara i tako tvori zapanjujući kontrast.

La Recoleta, Buenos Aires 

Argentinsko groblje zahvaljuje svoju slavu francuskom arhitektu koji je projektirao njegov prekrasan izgled u 19. stoljeću, prepunu zanimljivih skulptura i kripti, ali i najpoznatijoj prvoj dami države – Eviti Peron, koja je pokopana na tom groblju.

640px-Recoleta-tower-TM


Tekst: punkufer.dnevnik.hr

Foto: Wikimedia Commons

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close