VijestiZdravlje

Uzrokuje li nošenje kape ćelavost?

Zbog intenzivnog četkanja kosa će postati blistava i jača, često su govorile mame.


Istina se zapravo skriva negdje na pola puta jer češljanje kose može pomoći da ulja s tjemena lakše dođu do vrhova vlasi, no pretjerano četkanje, osobito duže kose, može je samo dodatno oštetiti. Zato je nakon oblikovanja češalj ipak najbolje ostaviti sa strane.

Poznata je zabluda kako kosa raste mnogo brže ako se češće šiša, no rast ovisi isključivo o genetici, godinama i hormonima. Kratka kosa se možda čini gušća, no to je samo zato što su vlasi deblje uz tjeme. Duga kosa ne prikriva nego naglašava rijetke dijelove.

Bez obzira na to je li kovrčava ili ravna, kosa će u prosjeku narasti oko centimetar i pol na mjesec, a normalno je da otpadne oko stotinu vlasi na dan. Ako ispada više, nemojte odmah okriviti majke što su vam prenijele “ćelave” gene. Ćelavost jest nasljedna, ali kombinacija gena može doći s obje strane. Ako već tražite krivca, prst uperite u hormone androgen i testosteron.

Kape niti uzrokuju niti prikrivaju ćelavost

Nošenje kapa i šešira uzrokuje brže ispadanje kose i može dovesti do ćelavosti – stari je mit. Nasreću, potpuno netočan jer da bi se uništile folikule kose na tjemenu, trebalo bi nositi i ne skidati neudobnu kapu nekoliko godina. Kape, također, ne prikrivaju ćelavost jer ljude će zanimati što skrivate.

Nemoguće ih je popraviti

Suhe ispucale vrhove nemoguće je spasiti. Moguće ih je jedino podšišati i sljedeći put kosu bolje njegovati te vlažnost održavati regeneratorima i posebnim preparatima.

Ljudi koji imaju prhut nisu zarazni

Stare stanice kože odumiru i ljušte se, a zamjenjuju ih nove, postupno i neprimjetno. Stvori li se prhut, proces odumiranja stanica toliko se ubrzava da odumrli ostaci kože stvaraju ljuskice, često vidljive na tamnijoj odjeći. Prhut nije zarazna, a česta je u zimsko vrijeme, dok je zrak iznimno suh. Javlja se i zbog stresa.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: 24sata.hr | Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close