Dom

Najčešće greške koje rade roditelji kad biraju ime za bebu

Jednom izabrano ime pratit će dijete cijeli život. Kao pomoć, 24sata donosi popis čestih grešaka koje roditelji rade i na što trebate pripaziti kod odabira.


Pripazite na par stvari kod biranja imenaIzgovorite na glas željeno bebino ime i prezime i slušajte kako zvučiIzbjegavajte odabire koji se rimuju ili previše sliče prezimenu: Ivan Ivanović i nije najbolji izbor. Neki roditelji misle da se duža imena bolje slažu s kraćim prezimenima. Nemojte davati preduga imena kako bi kasnije djeci u životu olakšali ispunjavanje formulara na malim crticama.

Razmislite o mogućim nadimcima

Neki su mišljenja da nije ni dobra ideja spojiti ime koje završava samoglasnikom s prezimenom koje počinje istim samoglasnikom, npr. Ana Andrić ili Bruno Oberman. Imajte na umu i moguće nadimke i skraćivanje imena. Katarina će sigurno završiti kao Kata, Kate, Katica. Ako imate obiteljsku tradiciju davanja istih imena kroz generacije, u redu je ako ne želite petog Tomislava u obitelji. Možete izbjeći to ime ili mu dati modernu inačicu: Tom. Ako se vaša prabaka zvala Kleofina, kći možete dati ime Klea.

Pazite da je univerzalno i lako se izgovara

Davanje stranih imena koje ne koristimo ili se drugačije pišu nego što se čitaju, ne preporučuje se uz hrvatska prezimena. Jack ili Emily Horvat i ne zvuče baš dobro. Svijet sve više postaje globalno selo pa možete i pripaziti da se ime lako izgovara i na drugim jezicima: korištenje ć,č,š,ž,nj i nije više tako često. Nekad se zna dogoditi i da ime koje im se svidi, na internetu ima negativne konotacije: od poznate zvijezde povezane sa skandalima do djevojaka u oskudnom donjem rublju.

Potražite značenje imena

Nemojte ni davati najpopularnija imena: kad zavičete s balkona ili u parkiću „Lukaaaa!“, ne želite da se okrenu četvorica dječaka. Značenje imena vam može pomoći u odabiru. Danas je lako pronaći značenje svakog imena, koje vam uveliko može pomoći. Možda se razmišljali  o Ingrid, ali tek kad ste saznali da je značenje ‘kćer heroja’, kao i ljepota, ženstvenost, možda vas osvoji u sekundi.

Više na 24sata

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close