KolumneKnjiževni petak

Najbolji self-help naslovi

Današnja tema književnog petka su najbolji self-help naslovi. Svima nam povremeno treba neka pomoć, iako najčešće svoje brige i probleme rješavamo razgovorom s prijateljima ponekad niti stručna pomoć nije na odmet. Ako vam odlazak psihologu nije nije privlačan možda vam neki od sljedećih naslova donese potrebne odgovore.

Strast za životom, Anne Brennan i Jani Brewi
Oslanjajući se velikim dijelom na psihologiju Carla Gustava Junga, ova knjiga razmatra naš osobni psihoduhovni razvoj tijekom cijelog životnog vijeka, s naglaskom na izazovima koji nas potiču da istražimo dublje dijelove svoje psihe, da živimo punije živote i budemo što kreativniji. Knjiga sadržava brojne anegdote iz života slavnih osoba, a kao temeljni primjer izazova koji može biti prilika za daljnji razvoj i svrhovit život navodi „krizu srednjih godina“.

Prerano stari, prekasno mudri, Gordon Livingston
Psihijatar s dugogodišnjim terapijskim iskustvom, nakon traume gubitka dvaju sinova u razmaku od godine dana, napisao je ovu knjigu, gdje, preko trideset životnih istina koje nas definiraju kao ljude, šalje poruku kako nikada nije kasno živjeti sa svrhom, pa makar i nakon teških trauma i stresova.

Živjeti punim plućima, Jon Kabat-Zinn
Direktor Klinike za stres pri Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Massachusettsu, jedan od pionira holističke medicine uma i tijela, u ovoj knjizi detaljno prikazuje svoj zdravstveni program namijenjen liječenju i prevenciji stresnih bolesti, utemeljen na budističkim načelima svjesnosti sadašnjeg trenutka. Program je do sada klinički ispitan na nekoliko tisuća pacijenata, a rezultati su objavljeni u prestižnim stručnim i znanstvenim časopisima.

Priče koje iscjeljuju – mudrost podijeljena za kuhinjskim stolom, Rachel Naomi Remen
Ova knjiga u principu je zbirka mudrosti jedne američke liječnice utemeljena na obiteljskim susretima s njezinim djedom, židovskim rabinom, te radnom vijeku provedenom s teško oboljelim ljudima. U svojoj karijeri često se znala zapitati pomažu li tim bolesnicima samo lijekovi ili je proces iscjeljenja složeniji, te koja je u njemu uloga samih pacijenata. Dr. Remen kroz spektar dirljivih priča dokazuje upravo da je ključ oporavka najčešće u nama samima.

Žensko tijelo, ženska mudrost, Christiane Northrup
Ova knjiga, koja se također temelji na modernom shvaćanju medicine kao interakcije tjelesnih i mentalnih procesa, nudi novo shvaćanje postizanja ženskog zdravlja, s posebnim naglaskom na programe za menopauzu, povećanu plodnost i osobni rast. Pri tome dr. Nothrup, naglašava važnost „unutarnje mudrosti“, naše iskonske prirode koja čini poveznicu između duhovnog i fizičkog zdravlja.

Naučeni optimizam, Martin P. Seligman
Martin P. Seligman je kognitivni psiholog koji se dugi niz godina bavi izučavanjem pozitivne psihologije, odnosno usporedbom kvalitete življenja između ljudi koji su po svojoj prirodi optimisti i pesimisti. U ovoj knjizi dr. Seligman daje laički razumljiv prikaz rezultata svojih istraživanja te poručuje kako kultivacija optimističnog pogleda na život znakovito povećava izglede za dobar život, zdravlje i sreću.

Anđeoska poruka nade, Lorna Byrne
Lorna vidi anđele jasno kao što mi ostali vidimo ljude i razgovara s njima svakoga dana. U prijašnjim knjigama Lorna je govorila o svojem životu i o tome na koji su je način anđeli pripremali da poruku prenese svijetu. Ova knjiga prenosi njezinu poruku nade namijenjenu vama. Lorna piše o tome kako viđa anđele koji pomažu ljudima kada se osjećaju umornima, bespomoćnima, nevoljenima, kada misle da su loši roditelji, kada su financijski preopterećeni.

J*** mi se terapija, John C. Parkin
Reći “j*** mi se” je oslobađajuće. Prestajete se batrgati u svom životu i naprosto činite ono što vam se sviđa: ignorirati ono što vam svi govore i krenuti vlastitim putem naprosto je sjajan osjećaj. U ovoj riječi krije se anarhija, ali, kako John C. Parkin autor knjige napominje, anarhiju treba ovdje shvatiti u izvornom značenju riječi, „bez vladara“, dakle ona znači odbacivanje autoriteta, vođa, ugnjetavača. Prema tome, izgovaranje ove riječi je poput revolucije, ali produktivne i uspješne, jer se njome otvaraju nove mogućnosti koje su dosad bile zapretene stanjem nezadovoljstva. Izgovaranje ove jednostavne riječi čini nam da se osjećamo dobro, te je to stoga pravi duhovni čin.

Ispričat ću ti priču, Jorge Bucay
Ispričati priču jedno je od najvećih umijeća. Pričanje je u samoj osnovi jezika i ima ne samo zabavljački već i ljekovit učinak. Jorge Bucay, slavni argentinski terapeut i još slavniji pisac, u svojoj je međunarodnoj uspješnici Ispričat ću ti priču pokazao što sve priča može. Glavni junak knjige Ispričat ću ti priču, mladić Demián, dolazi psihoterapeutu Jorgeu tražeći odgovore na pitanja koja si svaki mladac postavlja. Pričajući mu priče, od grčkih mitova preko japanskih parabola i učenja zen-budista do priča europskih naroda i onih koje sam izmišlja, Jorge mu pomaže da upozna sebe i prevlada svoje predrasude. Iako pokazuje da život nije jednostavan, već naprotiv vrlo kompliciran, knjiga Ispričat ću ti priču prepuna je optimizma. Jorge Bucay otkriva da je pripovijedanje najjači i najbolji lijek za sve, da bez govora nema čovjeka i da bez komunikacije nema ljudskog društva.

Ljubavologija, Bruno Šimleša
Koja je razlika između ljubavi i zaljubljenosti? Postoje li bezuvjetna ljubav i srodne duše? Možemo li odlučiti da ćemo nekoga zavoljeti i je li istina da se suprotnosti fatalno privlače? Zašto se događa prevara i je li je moguće preboljeti? Ovo su samo neka od pitanja koja postavlja i na koje precizno odgovara Bruno Šimleša, vodeći hrvatski autor duhovne literature, u svojoj novoj knjizi Ljubavologijakoja nas uči kako izgraditi zdrave, sretne i strastvene odnose s drugima. Bilo da je riječ o partnerskoj ljubavi ili obiteljskim, prijateljskim i poslovnim odnosima, autor upozorava na uobičajene zablude i pogrešna očekivanja koja namećemo jedni drugima, ali isto tako predlaže i rješenja koja će vratiti povjerenje i zadovoljstvo u ova najbitnija područja života. Kad bi postojala znanost o ljubavi, onda bi ova knjiga bila udžbenik!

 

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close