VijestiZdravlje

Najbolji načini za jačanje imuniteta

Ove sezone preduhitrite prehladu i gripu, primijetite li da oko vas vladaju oboružajte se probioticima, namirnicama bogatim cinkom te se dobro naspavajte.


Sezona prehlada i gripa je pred vratima, a mnoge ne veseli činjenica da svake godine ne ostanemo pošteđeni tog vala hunjavice, kostobolje i sveopće slabosti. No, ove godine odlučite se protiv toga boriti svim silama, a mi ćemo vam pomoći kako održati ravnotežu iznutra i izvana. Kako preduhitriti prehladu i gripu, od nje se obraniti ili je barem ublažiti otkrijte kroz ove tri ključne stvari za jačanje imuniteta.

1. U hrani je spas

U jačanju imuniteta vrlo su bitni vrsta i kvaliteta namirnica koje unosimo u organizam. Stoga se u vrijeme prehlada i gripa preporuča unos hrane bogate antioksidansima kao što su svježe voće i povrće koji nas štite od gripe i ostalih virusa tijekom cijele godine.

Protuupalna svojstva sadrže namirnice poput tamnijeg zelenog povrća, bobičastog voća, lososa, batata, a poželjne su i namirnice bogate vitaminom C poput nara, limuna, naranče, mandarina, peršina, kelja, paprike, zelja, poriluka i slično. Istraživanja su pokazala kako i cink, koji se može naći u namirnicama kao što su koštice bundeve, špinat, kamenice, orašasti plodovi i grahorice, može skratiti trajanje prehlade čak i za nekoliko dana.

Primijetite li da oko vas vladaju prehlade, uz uvijek dobrodošle namirnice koje sadrže C vitamin, oboružajte se i onima bogatim cinkom.

Uživajte u toplim hranjivim juhama i ostalim jušnim jelima, a izbjegavajte prerađenu odnosno gotovu hranu te šećer jer pogoduju razmnožavanju bakterija i oslabljuju imunološki sustav.

2. Probiotici – stražari organizma

Mikrobi koji žive u našem probavnom traktu pomažu nam probaviti hranu, no oni također sudjeluju u regulaciji našeg metabolizma, osjećaja gladi i tjelesne težine, a imaju i određeni utjecaj na naš imunološki sustav. Snažan imunitet oslanja se na zdrav probavni sustav jer u njemu je smješteno gotovo 70 posto našeg imunološkog sustava. U njegovom besprijekornom radu uvelike pomažu probiotici koji sadrže ‘dobre’ bakterije koje su korisne i pri ublažavanju upala i sprječavanju infekcija. Prema tome, oni nam mogu pomoći ojačati imunitet i čuvaju nas od prehlada i gripa. Ukoliko do njih ipak dođe, mogu pomoći u ublažavanju njihovih simptoma.

Više na zadovoljna.dnevnik.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels.com

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close