Zdravlje

Najbolje vrijeme za test na trudnoću

Na većini kućnih testova za trudnoću upute su da ga je najbolje napraviti ujutro. Znači li to da će test pokazati krive rezultate ako ga radite popodne ili navečer? Općenito mišljenje je da nije važno kad ga napravite. Ali rezultati zaista mogu varirati ovisno o vremenu začeća i koliko brzo nakon kašnjenja menstruacije radite test.


Hormon betaHCG otkriva začeće

Testovi koji sami radite otkrivaju prisutnost betaHCG-a (humani korionski gonadotropin) u urinu. Taj hormon se proizvodi kad se oplođeno jajašce ugnijezdi u maternici, pokazujući da ste začeli. “Test ne podrazumijeva kvantitativno određivanje (kao onaj iz krvi), već samo podrazumijeva detekciju betaHCGa”, objašnjava ginekologinja Senka Sabolović Rudman naglašavajući da trudnoća može biti i izvanmaternična, ali urinski test to ne može pokazati.

Na početku su točniji jutarnji testovi

Razina betaHCG-a u krvi i urinu ista je neovisno o dobu dana.Nakon par tjedana kašnjenja menstruacije, test će pokazatipozitivne rezultate radili ga ujutro, popodne ili navečer. Ipak, ako ako odlučite napraviti kućni test tjedan do 10 dana nakon kašnjenja menstruacije veća je mogućnost da će jutarnji test pokazati pozitivan rezultat, a večernji neće. To je zato jer su razine HCG-a u prvim danima vrlo niske i veća je mogućnost pokazivanja pravog rezultata ujutro, kad je urin koncentriraniji. Moguće je da će test napravljen popodne ili navečer pokazati blijedu crticu pa ćete ga morati ponoviti.

Kasnije je svejedno kad ga radite

Pet do šest tjedana nakon začeća nije važno kad ga radite jer se, kako trudnoća odmiče, povećava razina betaHCG-a u krvi i urinu. Neki testovi su osjetljiviji od drugih. Osjetljivi testovi mogu otkriti niske razine hCG-a već četiri dana prije nego morate dobiti menstruaciju, ili sedam dana nakon začeća. Većina kućnih testova će dati točne rezultate u vrijeme kad očekujete menstruaciju, dva tjedna nakon ovulacije.

Pročitajte više na 24sata.hrČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close