KolumneKnjiževni petak

Najbolje knjige za jesen

Dobro vam je poznato da smo zakoračili u jesen. A u ovim hladnim danim je nema ništa bolje od toga da se zavučemo pod toplu dekicu i uz neki topli napitak pročitamo neku dobru knjigu. Donosim vam moj izbor knjiga za ovu jesen.

Legenda o Sanjivoj dolini, Washington Irving

Ichabod Crane je detektiv 18. stoljeća iz New Yorka, poslan u maleni gradić kako bi ispitao slučajeve misteriozne dekapitacije. Kada, uvijek racionalni Crane dođe u maleno selo, u okrugu donji Westchester, otkriva da većina domaćih misli kako su dekapitacije djela Bezglavog jahača, duha monstruoznog hessianskog plaćenika, koji je, čini se, čudnovato povezan s jednom od najistaknutijih obitelji, a došao je u mali gradić u želji za osvetom.

Divljina, Cheryl Strayed

Bestseler memoarske proze “Divljina” moćna je ispovijed o strahovima i željama mlade žene koja se bori protiv svih nevolja na mukotrpnom putovanju koje je dovodi do duhovnog ozdravljenja. Dvadesetdvogodišnja Cheryl Strayed mislila je da je izgubila sve. Nakon majčine smrti njezina se obitelj rasula, a njezin je brak uskoro propao.

Što žene žele, Daniel Bergner

Općepoznata je stvar da muškarci u seksu švrljaju, dok žene čeznu za bliskošću i povjerenjem. No, Daniel Bergner u ovoj provokativnoj knjizi preokreće sve ono što smo mislili da znamo o skrivenim ženskim željama. Na temelju opsežnih istraživanja i intervjua s brojnim behavioristima Bergner preispituje tradicionalno poimanje ženske seksualnosti i traži odgovore na pitanja poput jesu li žene možda manje monogamne od muškaraca i jesu li sklonije nego što se misli seksu sa strancima i grupnom seksu?

Pisarica, Antonio Garrido

Godina 799. Gospodina Našega Isusa Krista, utvrda Würzburg, Gornja Franačka. Mlada Theresa, kći pisara Gorgiasa, nakon mukotrpnog se rada konačno uspijeva izboriti za ispit kako bi postala pergamenariusov kalfa. Međutim te ledene zore u studenom njezina sudbina krene potpuno drugim tijekom kad njezina oca napadne čovjek s tetoviranom zmijom na ruci, a požar koji slučajno bukne u radionici pergamenariusa Kornea proguta ljude i vrijedne kodekse. Usprkos njezinu hrabrom pokušaju da spasi djevojku zarobljenu u požaru, nesretne okolnosti Theresu natjeraju u bijeg preko snježnih planina u kojima ne vrebaju samo vukovi nego i nasilni Saksonci. Iako joj je prvotni plan domoći se prijestolnice Karla Velikog, Aquisgranuma, ili pak otići u svoj rodni Konstantinopol, Theresa se zatekne u Fuldi. Tu igrom slučaja nailazi na Alkuina od Yorka, vodećeg onodobnog dvorskog filozofa i učitelja, te oni postaju par koji razrješava misteriozne događaje i usto čak odlučuje o sudbini kršćanstva.

Eleanor i Park, Rainbow Rowell

Crvena kosa, neobična odjeća. Ona koja stoji iza njega sve dok se on ne okrene. Ona koja leži pokraj njega sve dok se on ne probudi. Ona, u usporedbi s kojom se sve druge čine dosadnima i plitkima i nikada dovoljno dobrima. On, zna da će joj se pjesma svidjeti i prije nego što je odsvira. Smije se njezinim šalama i prije nego što ih uopće ispriča do kraja. Postoji mjesto na njegovim grudima, mrvicu ispod grla, koje je njoj neodoljivo. Eleanor i Park je priča o dvoje neprilagođenih tinejdžera koji su dovoljno pametni da znaju kako prva ljubav gotovo nikada ne potraje, ali dovoljno hrabri i očajni da barem pokušaju.

Izgubljeni grad Z, David Grann

Britanski pukovnik P. H. Fawcett bio je, međutim, siguran da u Amazoniji postoji legendarno kraljevstvo, a on nije bio samo još jedan plaćenik ili čudak. Fawcett je bio posljednji veliki viktorijanski istraživač („amazonski David Livingstone”), a gotovo dva desetljeća priče o njegovim pustolovinama očaravale su maštu javnosti. Kao čovjek od znanosti godinama je prikupljao dokaze za svoju stvar. Zaključio je da drevni, visokorazvijeni narod još postoji u brazilskoj Amazoniji i da je njegova civilizacija tako stara i kompleksna da će zauvijek promijeniti zapadnjački pogled na Amerike. Nazvao je taj nestali svijet grad Z.

Djevojka u vlaku, Paula Hawkins

Rachel svako jutro putuje vlakom na posao. Zna da će svaki dan vlak stati uvijek na istom semaforu, s pogledom na niz vrtova iza kuća. Jedna će joj kuća posebno zapeti za oko. Umislit će si da poznaje njezine stanare i nazvat će ih Jess i Jason. Njihov život – kako ga ona vidi – savršen je, za razliku od njezina koji se nakon razvoda počeo raspadati. A onda će se dogoditi nešto šokantno. Samo na minutu, prije nego što vlak krene dalje Rachel će shvatiti da život idilične obitelji nije tako savršen. Sve će se promijeniti, savršena će obitelj završiti na naslovnicama novina, a Rachel u njihovoj kući i postati dio života koji je dotad samo gledala iz vlaka.

Otkrivanje vještica, Deborah Harkness

“Otkrivanje vještica” priča je o začaranoj vještici, misterioznom genetičaru i alkemijskom rukopisu koji ih spaja. Diana Bishop, profesorica na Yaleu, otvara začarani alkemijski rukopis u oxfordskoj knjižnici Bodleian. Tim činom magija nepozvano ulazi u njen život i ometa njenu pomno isplaniranu svakodnevicu. Iako potječe iz duge obiteljske loze vještica, Diana je odlučna da ostane nedirnuta obiteljskim nasljeđem. Vještice nisu jedina onostrana bića koja žive u našem svijetu: tu su i kreativni ali destruktivni demoni te dugovječni vampiri, koji su također postali zainteresirani za vještičino otkriće.


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close