Scena

Najavljuju li brojni novi književni festivali kraj krize u izdavaštvu?

Novi književni festivali, gostovanja uglednih stranih autora i brojne aktivnosti nakladnika usmjerene prema publici, obilježili su hrvatsku književnu scenu u ovoj godini, koja je donijela i prve naznake završetka krize u izdavaštvu, a potvrdu kvaliteti hrvatskog nakladništva dao je i Sajam knjiga u Londonu (LBF), koji je zaprešićkog nakladnika Frakturu u travnju proglasio najboljim međunarodnim nakladnikom


Gospodarska kriza snažno se posljednjih godina odrazila i na hrvatske nakladnike, koji su zbog pada kupovne moći građana i smanjivanja potrošačkog entuzijazma bili prisiljeni drastično smanjiti svoje aktivnosti. Zbog krize je ove godine izostala i dodjela nagrade Kiklop na 21. sajmu knjige u Istri. Skupština udruge Sa(n)jam knjige u Istri odlučila je da nagradu neće dodijeliti nakon što je zbog krize ‘knjiška produkcija desetkovana’.

Ipak, po riječima glavnog urednika Algoritma Nevena Antičevića, naznake izlaska iz krize vidljive su po tome što prodaja, nakon niza godina prosječnog pada od 10 posto godišnje, prema posljednjim podacima koji se tiču čitave industrije, više ne pada.

Nakladnici su i dalje suočeni s brojnim problemima: od nedostatne potpore države do općenito slabog interesa za kulturu, no umjesto da se predaju, tome su odlučili doskočiti intenziviranjem svojih aktivnosti usmjerenih na čitatelje.

Godina koja je na izmaku obilovala je gostovanjima uglednih autora, književnim tribinama i festivalima – pokrenut je Zagreb Book Festival (ZBF); Festival svjetske književnosti (FSK) proširio je program, Interliber je ponovno rušio rekorde posjećenosti, a diljem zemlje održani su brojni uspješni sajmovi koji su domaćoj publici predstavili niz istaknutih inozemnih literarnih imena poput Johna Ralstona Saula, Sofi Oksanen i Jensa Lapidusa.

Jedan od značajnih događaja u 2015. svakako je i objava u studenome ‘Velikoga rječnika hrvatskoga standardnog jezika’ (VRH), koji predstavlja vrhunac i sukus dugogodišnje leksikografske produkcije nakladnika Školske knjige a koji, s više od 120 tisuća natuknica, predstavlja opsežno i važno nacionalno djelo koje će omogućiti standardizaciju hrvatskog jezika u školama, na sveučilištima i sveukupnoj hrvatskoj stručnoj i javnoj uporabi.

Više na tportal.hr


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close