Vijesti

Najavljen drugi okrugli stol „Japodija – uređeni arheološki lokaliteti kao dopuna razvoju gospodarstva“

HGK Županijska komora Otočac, Kulturna udruga za baštinu i stvaralaštvo Baštinica i Muzej Gacke organiziraju 2. okrugli stol “Japodija – uređeni arheološki lokaliteti kao dopuna razvoju gospodarstva” o temi mogućnosti gospodarskog razvoja na podlozi kulturnih projekata očuvanja kulturne baštine, istraživanja i uređenja arheoloških lokaliteta, posebno onih iz prapovijesnog odnosno japodskog razdoblja.

Okrugli stol će se održati u četvrtak, 30. lipnja 2022., okupljanjem sudionika u 10,00 sati u Muzeju Gacke pri Gackom pučkom otvorenom učilištu Otočac (Trg dr. Dražena Bobinca 1, Otočac) i uz stručno vođenje kustosice Snježane Bogdanić stalnim postavom Japodske zbirke.

Radni panel o temi „Japodija – uređeni arheološki lokaliteti kao dopuna razvoju gospodarstva” održati će se u velikoj dvorani HGK Županijske komore Otočac. Uz moderiranje Manje Kostelac-Gomerčić, predsjednice Kulturne udruge za baštinu i stvaralaštvo Baštinica, kroz teoriju i primjere iz prakse, pokušati ćemo dobiti odgovore na pitanja:

  • Koji su dobri, a koji loši koraci u očuvanju kulturne baštine?
  • Koliko je učinkovit sustav zaštite kulturnih dobara i što s lokalitetima koji nemaju nikakav stupanj zaštite?
  • Koliko su ulaganja u obnovu baštine isplativa komercijalno; ima li rješenja za problem imovinsko-pravnih odnosa koji su kočnica arheološkim istraživanjima, a u konačnici i razvoju turizma na kulturno-povijesnoj osnovi?
  • Koja je perspektiva Japodije u Gackoj kao turističke ponude sastavljene od edukativne pješačke ture, muzejske ponude i poduzetničke komponente (japodski suveniri)?
  • Koliko se stare ceste mogu uklopiti u kulturnu i turističku Japodiju?
  • Obnova lokava u kršu i suhozida – želje i mogućnosti.

Zainteresirane za sudjelovanje na okruglom stolu molimo da se prijave pomoću prijavnog obrasca na poveznici PRIJAVA.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: PR

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close