Kontinentalni

Nacionalni parkovi Una i Biogradska gora potpisali Povelju o bratimljenju

U okviru Sajma turizma koji je prošlog tjedna održan u Stuttgartu, direktor Nacionalnog parka Una Amarildo Mulić i direktor Nacionalnih parkova Crne Gore Elvir Klica potpisali su Povelju o bratimljenju Nacionalnog parka Biogradska Gora iz Crne Gore i Nacionalnog parka Una iz Bosne i Hercegovine.


Potpisivanjem ove Povelje, dva zaštićena područja imat će priliku za suradnju i razmjenu iskustava i najboljih praksi u području zaštite prirode i turističke ponude utemeljene na održivom razvoju, kao i uzajamnu potporu u stvaranju i provođenju aktivnosti od zajedničkog interesa. Razmjena iskustava nacionalnih parkova očitovat će se u podršci kolega iz NP Biogradska Gora u razvoju prijave za nominaciju Martinbrodskih slapova za prijam na UNESCO-ov popis svjetske baštine, jer su stekli određeno iskustvo i znanje u nominaciji bukovih šuma NP Biogradska Gora. Martinbrodski slapovi su već na probnom popisu.

Pored naše suradnje s Nacionalnim parkovima razvijenih europskih zemalja, imamo veliku važnost i za našu regiju, od koje sve počinje. Pored uobičajenih oblika suradnje i razmjene iskustava, radit ćemo zajedno na postizanju svjetskih standarda u zaštiti zaštićenih područja. Inzistirat ćemo na zajedničkoj aplikaciji na europske fondove za prekograničnu suradnju, a sve u svrhu razvoja, obrazovanja, istraživanja i promotivnih aktivnosti. Brendiranje naših parkova na globalnom tržištu jedan je od naših strateških prioriteta “, rekao je direktor NPCG Elvir Klica prilikom potpisivanja, dodajući da će takve aktivnosti biti praksa u NPCG operacijama.

Amarildo Mulić, direktor Nacionalnog parka UN-a, koji je ujedno i predsjednik Nadzornog odbora Mreže zaštićenih područja, koja u regiji ima 97 članova, rekao je da je potpisivanje povelje pokazatelj da je potrebna suradnja u regiji na području zaštite prirode.

Bila nam je čast danas potpisati svečanu povelju bratimljenja. Naš je cilj da nacionalni parkovi, svaki na svom području, postanu generatori održivog razvoja. To je princip rada i vizije ne samo Nacionalnog parka Una, već i većine parkova u regiji, a posebno onih u Crnoj Gori. Ovo je naša prva povelja o bratimljenju s nekim od nacionalnih parkova u regiji. Danas želimo poslati poruku da bez obzira na udaljenost možemo surađivati ​​u marketinškom i promotivnom smislu, ali i u prijenosu znanja i iskustava kada je riječ o upravljanju zaštićenim područjima “, rekao je Mulić.

 


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: Nacionalni park Una/NP Crne Gore

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close