Vijesti

Nacionalni park Una poziva političare i direktore javnih poduzeća na akciju čišćenja smeća koje ostavljaju migranti

Nacionalni park Una u Bosni i Hercegovini na svojoj službenoj web stranici ukazao je na veliki problem smeća koje ostavljaju migranti na svom putu prema granici s Republikom Hrvatskom. Žale se da pojedinci, zbog neznanja, neinformiranosti, zlobe ili svega navedenog zajedno, zbog nagomilanog smeća prozivaju Nacionalni park Una. U odgovoru na te optužbe Park je predlažio originalno rješenje – poziva da u čišćenju smeća koje su ostavili migranti pomognu političari, rukovoditelji javnih poduzeća, institucija i ustanova sa svojim osobljem.


Dolazak velikog broja migranata u proteklih osam mjeseci na područje Unsko sanskog kantona i grada Bihaća izazivalo je različite reakcije javnosti, od početnog izražavanja suosjećajnosti i želje da se pomogne pristiglim migrantima, do javnih prosvjeda i negodovanja sve većeg broja građana Bihaća koji su sve više u strahu i imaju osjećaj da stvari izmiču kontroli, piše portal nationalpark-una.ba.

Ovakva situacija građane čini nervoznim te sve više dolazi do izražavanja nezadovoljstva i razočaranosti građana s odnosom viših razina vlasti prema Unsko sanskom kantonu. S druge strane u vrijeme sveopće ekonomske, a i svake druge krize, migrantska kriza je nekima dobar izvor deviza i takvi umjesto onog uobičajenog turizma biraju “migrantski turizam”, piše portal nationalpark-una.ba.

Pored svih problema koji proizilaze iz migrantske krize jedan je došao u fokus javnosti proteklih dana, posebno na društvenim mrežama i tiče se onečišćenja okoliša u urbanim dijelovima grada, a sve više i u prirodi, te uz prometnice na području grada Bihaća i drugih dijelova Unsko sanskog kantona.

Iako postoji veliki broj lokaliteta koji su onečišćeni, a posebno u prirodi, ruku na srce, još uvijek većina odbačenog otpada potječe od godina i godina bacanja smeća od strane domicilnog stanovništva. Međutim, na nekim mjestima gdje migranti prolaze pojavile su se izuzetno velike količine odbačenog smeća koje migranti bacaju pohodeći prema Plješevici i toliko željenoj Europskoj uniji. Pored razne ambalaže svašta se nađe na ovim rutama, ima tu razne odjeće, obuće, deka, podmetača za spavanje, šatora, najlona, oruđa i čega sve ne.

Zbog neznanja, neinformiranosti, zlobe ili svega navedenog zajedno, pojedinci su prozivali Nacionalni park Una zbog manjih do enormno velikih količina smeća koje su migranti odbacivali uz putni pojas magistralne ceste M11 kroz Lohovo pa gotovo sve do GP Užljebić, točnije do odvojka iznad Lohova koji šumskim putevima i stazama vodi preko Lohovskih brda dalje ka Plješevici i granici s Hrvatskom.

Iako navedena magistralna cesta i šumski putevi i staze nisu u nadležnosti i odgovornost JP Nacionalni park “Una” d.o.o., jedan dio javnosti neutemeljeno očekuje da ovo Javno poduzeće rješava brojne probleme unutar i van područja NP-a kao da se radi o “državi u državi” što svakako ovo zaštićeno područje nije. Brojne su druge institucije, ustanove i javna poduzeća koja imaju svoje zakonske obaveze da ih izvrše na određeni način, određenom mjestu, s određenim ciljem i u određeno vrijeme. Možda je to i zbog razloga što Nacionalni park Una već godinama vodi brigu o čistoći putnih pojaseva uz prometnice koje prolaze kroz i pored NP Una pa se podrazumijeva da moramo i kod ovog slučaja. Ako neće onaj tko treba, uradit će onaj koji podmeće leđa, a podmeće ih Nacionalni park Una jer je sramota da je oko najvećih prirodnih atrakcija u NP Una čisto, a da je put od Bihaća do NP Una “ukrašen” smećem koje ne prikuplja onaj tko je za takvo održavanje zadužen, a vjerojatno i plaćen. Da, takvo smo stanje zatekli uspostavom NP Una 2011. godine.

Međutim, bez obzira na sve navedeno, Park je sam u srijedu pokrenuo akciju prikupljanja smeća uz prometnicu M11 od Lohova ka GP Užljebić, te je prikupljen jedan manji kamion pun smeća. Akcija se nastavlja u četvrtak i u Parku se nadaju da će ovaj dio prometnice u potpunosti biti očišćen. Ostaje da se u rano proljeće velikom ekološkom akcijom očisti kompletna prometnica M11 od Ripča do tunela jer smeća koje bacaju migranti ima uz putni pojas duž cijelog naselja Lohovo do mosta na Uni u Ripču. U Parku kažu kako neće pitati tko je zadužen i nadležan, nema od toga ništa, prelijevanje iz šupljeg u prazno. Lohovo i Račić su dijelom rubni dijelovi NP Una sa sve bogatijim turističkim sadržajima i ponudom, te ova prometnica ne smije biti u stanju u kakvom se nalazi trenutno.

S obzirom na trenutačno stanje po pitanju migrantske krize, za očekivati je da će se u narednom razdoblju i početkom proljeća očišćene dionice ponovo onečistiti i bit će potrebne nove aktivnosti na prikupljanju smeća.

Svakog proljeća Nacionalni park Una organizira nekoliko vikend ekoloških akcija čišćenja okoliša pod nazivom “Samo malo dobre volje” pa koristimo ovu priliku da na ove akcije pozovemo sve dobronamjerne ljude da sudjeluju, a posebno pozivamo političare, rukovoditelje javnih poduzeća, institucija i ustanova da se pridruže sa svojim osobljem.

Migranti i njihovo ponašanje nije opravdanje za izostanak ili osudu ovakvih akcija, sve je do nas, a posebno do odgovornih i nadležnih za svaku vrstu krize kroz koje prolazimo, ne samo ovu aktualnu od 2018. vezanu za dolazak ljudi bez identiteta. Nije na Nacionalnom parku Una da rješava migrantsku krizu i ono što iz nje proizilazi već da brine o prirodi u Zakonom propisanim granicama i kao turistički brand privlači turiste u Bihać i Unsko sanski kanton. U smeće nećemo privući nikog, osim eventualno migranata, ali samo u prolazu, oni svakako ne žele ostati u BIH.

Našeg smeća je bilo i bit će, prije i nakon dolaska migranata, veći dio unutar i oko NP Una smo proteklih godina očistili, a sada imamo novu situaciju koju treba rješavati. Radimo, a i svi drugi poput NP Una i Unskih smaragda trebaju raditi na podizanju ekološke svijesti

Neće se smeće, migrantska i svaka druga kriza riješiti samo kritikama, posebno ako se kritika upućuje na krivu adresu, a neće ni demagoškim pristupom rješavanja problema uz pomoć interneta, potrebno poduzeti konkretne akcije.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Nacionalni park Una

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close