VijestiTurizam

Nacionalni Park Sjeverni Velebit poziva na Tjedan parkova Hrvatske

Nacionalni park Sjeverni Velebit“ ovaj tjedan organizira različita događanja kojima će obilježiti Međunarodni dan biološke raznolikosti, Europski dan Parkova, Dan Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, te 2. Tjedan parkova Hrvatske.


Po očuvanoj prirodi Hrvatska je jedna od najbogatijih zemalja, a 8 nacionalnih parkova i 11 parkova prirode, objedinjenih pod brend Parkovi Hrvatske, najprepoznatljivija su zaštićena područja. Kako bi podigli svijest građana o važnosti očuvane prirode i bioraznolikosti, održivom turizmu te učinkovitom upravljanju posjećivanjem parkova, od 20. do 28. svibnja obilježava se drugi Tjedan parkova Hrvatske.

U tom će periodu svih 19 parkova kroz više od 50 edukativnih i rekreativnih događanja namijenjenih različitim ciljnim skupinama obilježiti Dan Nature 2000, Dan zaštite prirode RH i Međunarodni dan bioraznolikosti te Europski dan parkova.

Priroda u našem dvorištu

Proslava tjedna parkova u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit započela je u ponedjeljak, 22. svibnja. Povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti za djecu osnovnoškolskog uzrasta, učenike lokalne škole u Krasnu organizirano je predavanje Priroda u našem dvorištu svrha kojeg je potaknuti djecu da svoja dvorišta i vrtove vide novim očima kroz odgovore na sljedeća pitanja: Što je to biološka raznolikost? Zašto nam je biološka raznolikost potrebna? Jesu li dvorišta i vrtovi priroda? Kako i zašto pozvati prirodu da uđe u naša dvorišta, umjesto da u njih samo viri?

 Znanstveno-stručni skup

U srijedu i četvrtak, od 24. do 25. svibnja, u Krasnu se održava znanstveno-stručni skup pod nazivom „Od istraživanja k dobrom upravljanju Nacionalnim parkom Sjeverni Velebit“. Programom je predviđeno 36 usmenih i 14 posterskih izlaganja iz područja geologije, geomorfologije, zoologije, botanike, speleologije, biospeleologije, klime, kulturne baštine…

Ciljevi Skupa su predstavljanje rezultata dosadašnjeg znanstvenog i stručnog rada na području Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, povezivanje i jačanje komunikacije između znanstvenika i stručnjaka, istraživača s različitih područja te implementacija rezultata znanstvenog i stručnog rada u upravljanju prostorom Parka

Usporite da biste osjetili život u EDEN-u!

U sklopu međunarodnog projekta EDEN55plusNW  „Usporite da biste osjetili život u EDEN-u!“, kojeg Nacionalni park Sjeverni Velebit provodi s partnerima iz Slovenije, Austrije i Italije, u Krasnu i Nacionalnom Parku Sjeverni Velebit boravit će pilot skupina talijanskih turista starije životne dobi koja će testirati osmišljeni turistički program.

Cilj projekta je jačanje malih lokalnih tvrtki i OPG-ova, te stvaranje cjelovitog turističkog proizvoda namijenjenog dvjema skupinama starije životne dobi (žene 55+ i parovi 55+). Projekt je sufinanciran iz fonda COSME Europske Unije, a provodi se pod sloganom „Usporite da biste osjetili život u EDEN-u!“

Upoznajmo Sjeverni Velebit pješice

U subotu, 27. svibnja, Nacionalni park Sjeverni Velebit uz kupljenu ulaznicu za park svim posjetiteljima poklanjamo besplatna stručna vođenja po sljedećim poučnim stazama: „Staza zviri“,  „Velebitski botanički vrt“, „Trag čovika“,„Premužićeva staza“

Dan otvorenih vrata

Program obilježavanja Tjedna parkova završava u nedjelju, 28. svibnja, Danom otvorenih vrata. Povodom 18 godina osnutka Nacionalnog Parka Sjeverni Velebit individualni posjetitelji imaju cijeli dan slobodan ulaz u Park.

Više informacija o ovogodišnjem Tjednu parkova Hrvatske, kao i precizan raspored događanja dostupni su OVDJE.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: Sponzorirano

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close