VijestiTurizam

Nacionalni park Plitvička jezera objavio objašnjenje u vezi neodržavanja Obiteljskog tjedna

Putem službene Facebook stranice Nacionalnog parka Plitvička jezera, iz Parka su priopćili objašnjenje u vezi ovogodišnjeg otkazivanja Obiteljskog tjedna. Status prenosimo u cijelosti:

Dragi posjetitelji,

Temeljna djelatnost Javne ustanove nacionalni park Plitvička jezera je upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima i provođenje politike održivog posjećivanja s ciljem održivog razvoja.
Posjećivanje je u zadnje vrijeme dobilo karakter masovnosti koji je doveo do velikih izazova u kvalitetnom upravljanju zaštićenim područjem, prvenstveno na polju očuvanja iznimnih prirodnih vrijednosti zbog kojih su Plitvička jezera kao prirodna vrijednost u Republici Hrvatskoj stavljena na popis Svjetske prirodne baštine UNESCO-a.

U zadnjih nekoliko godina pristupilo se obnovi infrastrukture i prihvatnih sadržaja NP Plitvička jezera. Tako je do sada obnovljen i u potpunosti zamijenjen sustav drvenih staza i mostića u kanjonu Donjih jezera, plato ispod Velikog slapa, staza od Ulaza 1 do jezera Novakovića brod. Budući da se sezona posjećivanje produžila i traje od ožujka do početka studenoga, nemoguće je zbog stalnog kretanja posjetitelja pristupiti daljnjoj obnovi staza i infrastrukturnih sadržaja nacionalnog parka. Klimatske prilike koje su karakterizirane velikim količinama kiše, snijegom i niskim temperaturama također onemogućavaju obnovu infrastrukture u jesenskom i zimskom razdoblju.

Suočeni s prekomjernim brojem posjetitelja koji značajno utječu na zaštićenu prirodu i s ciljem njenog očuvanja te zbog tehničkih razloga kako bi adekvatno obnovili šetnice, drvene mostiće, prateću infrastrukturu zbog povećanja sigurnosti posjetitelja, ove godine nismo u mogućnosti održati Obiteljski tjedan.

U pripremi su programi namijenjen školskim grupama u okviru kojih će cijena ulaznice za navedenu kategoriju posjetitelja biti povoljnija.
Cijena ulaznice od 1. studenoga je snižena i iznosi 55 kn za individualne posjetitelje.

Zahvaljujemo na Vašem razumijevanju.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close