Turizam

Nacionalni park Paklenica poziva na Međunarodnu noć šišmiša

U Nacionalnom parku Paklenica se, četvrtu godinu zaredom, organiziraju aktivnosti za odrasle i djecu povodom obilježavanja Međunarodne noći šišmiša.


Zanimljiv program bit će upriličen večeras ispred Upravne zgrade JU NP Paklenica u Starigradu- Paklenici s početkom u 18 sati, a potrajat će do 21 sat.

Za posjetitelje je organizirano predavanje o šišmišima, kreativne radionicu i igre za djecu i slušanje šišmiša pomoću bat detektora. Posjetitelji će imati priliku uputiti se u vođenu potragu za šišmišima koristeći ultrazvučne detektore (bat detektore), koji omogućuju da i ljudsko uho čuje njihove frekvencije koje su mu inače nečujne.

Međunarodna noć šišmiša obilježava se u Europi i svijetu već 22 godine. Od svega 45 vrsta šišmiša, koliko ih je zabilježeno u Europi, većina je ugrožena, a neke su i pred izumiranjem. Glavni uzročnici su primjena velikih količina pesticida te onečišćenje, smanjenje i fragmentacija staništa. U Hrvatskoj žive 34 vrste i sve su strogo zaštićene Zakonom o zaštiti prirode i Pravilnikom o proglašavanju divljih svojti zaštićenim i strogo zaštićenim. Republika Hrvatska je stranka Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša od 2000. godine, kada je donesen i Zakon o potvrđivanju Sporazuma o zaštiti šišmiša u Europi (EUROBATS).

 

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Nacionalni park Paklenica

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close