Zdravlje

Način hodanja otkriva zdravstvene probleme

Iza načina na koji netko hoda mogu se skrivaju ozbiljni zdravstveni problemi, kao što je tumor, moždani udar, oštećenja kičmene moždine, demencija…


Svatko ima neko svoje specifično držanje tijela i način na koji hoda, a upravo iz vrste hoda ponekad se mogu otkriti nečiji zdravstveni problemi. Ljudi sa specifičnim hodom često nisu svjesni kako hodaju i zašto baš tako

Stopala zalijepljena za pod

To je vrsta hoda koja ukazuje na demenciju, a stručnjaci je nazivaju i magnetskim hodom. Kako demencija napreduje, tako su stopala sve više prilijepljena za pod. To se događa zato što demencija zahvaća dio mozga zadužen za razmišljanje i kretanje, a to uključuje i podizanje nogu. Hod postaje sporiji, koraci kraći, a hod sve nesigurniji, a time je i sklonost padovima veća.

“Pingvinski hod”

Normalno je da će, ako, primjerice, stojite na desnoj nozi, mišići stražnjice držati lijevu stranu tijela.  Ali, ako je određeni živac oštećen, to se neće dogoditi, i pojavit će se hod koji zovemo – geganje. Znači, geganje može biti posljedica pritiska na određeni živac u donjem dijelu, što je čest slučaj kod degenerativnih bolesti leđa. Ti živci zaduženi su za slanje signala mišićima stražnjice.

Koljena prelaze jedno preko drugog

To se zove i ‘škare hod’, a karakterizira ga to što koljena prelaze jedno preko drugog tijekom hodanja. Takav hod mogao bi ukazivati na multiplu sklerozu, što vodi do oštećenja živaca u mozgu i kičmenoj moždini. Može da se raditi i o povredama kičmene moždine u sportskim ili prometnim nesrećama. Oštećenje kičmene moždine može uzrokovati slabost i ukočenost mišića u nogama. Neke grupe mišića postaju tvrđe i slabije. Zbog toga koljena prelaze jedno preko drugog tijekom hodanja.

Pročitajte više na n1info.com


 Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close