Na Trgu Republike Hrvatske položen kamen spoticanja u spomen na Borisa Hanžekovića

"ZABORAV ZLOČINA JE NEGIRANJE ČOVJEKA"

Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokausti i udruga Veterana Domovinskog rata i antifašisti – VeDRA iz Splita, svečano su položili Kamen spoticanja u spomen na Borisa Hanžekovića, hrvatskog atletičara na Trgu Republike Hrvatske 14.


Svečanom polaganju prisustvovali su: predsjednik udruge Veterana Domovinskog rata i antifašista VeDRA iz Splita Ranko Britvić, ravnateljica Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust, Nataša Popović, Zoran Radman tajnik VeDRA-e, general u miru Luka Džanko, veleposlanici i predstavnici veleposlanstava: Savezne Republike Njemačke, Republike Francuske, Države Izrael, Češke Republike, Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske, Kraljevine Nizozemske, Kraljevine Švedske, Republike Austrije, Kanade, predstavnici UNHCR-a u Hrvatskoj, izaslanica predsjednika Republike Hrvatske Melita Mulić, izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora, Ivan Ćelić, izaslanik ministrice kulture i medija Ivica Poljičak, izaslanik ministrice turizma i sporta, Josip Pavić, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Joško Klisović, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade Luka Juroš, ali i članovi obitelji Borisa Hanžekovića, nećakinja Marijana Šnajder, pranećakinje Ana Hanžeković Krznarić i Dora Hanžeković Žuža.

Postavljanjem prvog kamena spoticanja 2020. godine, Zagreb se pridružio ostalim gradovima Europe i svijeta, čiji su kameni spoticanja postali dijelom najvećeg decentraliziranog spomenika holokaustu na svijetu, a Centar je zajedno s partnerima u zagrebačke nogostupe dosad postavio 41 kamen u sjećanje na Židove i Rome, stradale žrtve Nezavisne države Hrvatske. Kameni spoticanja nas podsjećaju da nemamo pravo zaboraviti tko su bili ti ljudi, koji su s ponosom pripadali hrvatskom narodu, radništvu, intelektualcima, sportašima i svima koji su se borili za slobodu.

Boris Hanžeković, poznati je hrvatski atletičar koji je nakon što je tijekom Drugog svjetskog rata odbio trčati za nacističku Nezavisnu Državu Hrvatsku, optužen za povezanost s partizanima i zatočen u koncentracijskom logoru Jasenovac gdje je i ubijen u travnju 1945. godine.

Predsjednik udruge Veterana Domovinskog rata i antifašista VeDRA iz Splita Ranko Britvić u svom je govoru istaknuo da je Hrvatska nastala na temeljima antifašizma te da je za vrijeme Drugog svjetskog rata imala najjači antifašistički otpor u Europi. “Kamen nije samo za Borisa Hanžekovića , već za sve “Borise” koji su ustali protiv ustaškog režima i NDH. Hrvatska je pobijedila fašizam u Drugom svjetskom ratu, baš kao što je pobijedila i Miloševićev režim u Domovinskom ratu” rekao je Britvić.

Ravnateljica Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust, Nataša Popović obratila se prisutnima i u vrlo emotivnom govoru između ostalog naglasila: “Ovi maleni kameni, koliko god nekima smetali, podsjećaju nas da nikada, baš nikada, ne smijemo zaboraviti strahote ustaškog i nacističkog režima. Zbog toga je svaki pojedinačni Stolperstein toliko važan. Zbog toga Centar zajedno s partnerima iz godine u godinu, polaže nove i nove kamene spoticanja, podsjećajući na žrtve. Te male mjedene pločice nas upozoravaju da ne zaboravimo. One uče mlade naraštaje o nužnom suprotstavljanu mržnji, ravnodušnosti, predrasudama koje dovode i do genocida. Svako ime je važno, svako povijesno mjesto i svaki Stolperstein podsjećaju nas na zločine iz Drugog svjetskog rata, zločine protiv čovječnosti i na krajnji civilizacijski neuspjeh.”

Kamen spoticanja za Borisa Hanžekovića položili su Lejla Hadžić i Ivor Šustar, učenici 3. razreda Prve ekonomske škole Zagreb. Ovo je prvi od 20 kamena spoticanja koje će Centar tolerancije postaviti u spomen na hrvatske žrtve zločinačke Nezavisne Države Hrvatske, a ostalih 19 kamena spoticanja za hrvatske žrtve ustaškog režima postavit će se na području grada Zagreba u narednim danima.

Postavljanje Kamena spoticanja financijski je podržalo Veleposlanstvo Savezne Republike Njemačke, Veleposlanstvo Republike Francuske, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb i VeDRA.

 

Izvor: PR | Foto: Jan Serdar

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close